Οι «Ιστοριες Γυναικων» της Χρυσουλας Ιωαννιδου στην Εβδομαδα Αναγνωσης του Gemmrigheim Γερμανιας
Το Gemmrigheim της Γερμανίας και το Ορμένιο του ν. Έβρου μπορεί να απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, ωστόσο εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες τους συνδέουν δεσμοί φιλίας, σεβασμού και αμοιβαίας συνεργασίας. Από το 1997, όταν οι δύο κοινότητες αδελφοποιήθηκαν επισήμως, η σχέση αυτή δεν έμεινε στα χαρτιά, αλλά εξελίχθηκε, με κάθε τρόπο, παρά την απουσία της πολιτείας –από την ελληνική πλευρά– σε ένα ζωντανό παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας και ανθρώπινης επαφής που αντέχει στον χρόνο. Η σχέση αυτή παραμένει ενεργή και γόνιμη, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα μέσα από δύο σημαντικές ανταλλαγές επισκέψεων. Το φετινό καλοκαίρι, εκπρόσωποι και κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας Ορμενίου ταξίδεψαν στο Gemmrigheim ((βλ. σχετικά εδώ) και λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία από το Gemmrigheim επισκέφθηκε το Ορμένιο, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την έλευση των προσφύγων στον οικισμό (βλ. σχετικά εδώ).

Οι δεσμοί αυτοί βρίσκουν τώρα και νέα, πολιτιστική έκφραση. Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανάγνωσης, που έχει καθιερωθεί κάθε Οκτώβριο στο Gemmrigheim, μετά από πρόταση της Επιτροπής Αδελφοποίησης Ορμενίου – Gemmrigheim, ο Δήμος Gemmrigheim διοργανώνει μια ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά, αφιερωμένη στη Θράκη και στις γυναίκες της. Έτσι, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025, στις 19:00, στον χώρο του Kelter-Keller του Gemmrigheim, θα παρουσιαστούν, σε μετάφραση της Καλλιόπης Δημάκη, μερικές ιστορίες από το πρόσφατο βιβλίο της Χρυσούλας Ιωαννίδου, «Ιστορίες Γυναικών – Μακρινή Μητέρα * Ρόδο μου Αμάραντο» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2025).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα ακουστούν συγκεκριμένα τρεις συγκινητικές ιστορίες γυναικών από το Ορμένιο, οι οποίες φωτίζουν με ευαισθησία έναν αιώνα ζωής. Η επιλογή του Gemmrigheim για την παρουσίαση αυτή δεν είναι τυχαία. Η πόλη έχει φιλοξενήσει μεταπολεμικά δεκάδες οικογένειες Ορμενιωτών, που αναζήτησαν εκεί καλύτερες συνθήκες ζωής, μεταφέροντας μαζί τους τις παραδόσεις, τη γλώσσα και τα βιώματα της ακριτικής τους γης. Έτσι, το βιβλίο και οι ιστορίες της κ. Ιωαννίδου αποκτούν εκεί έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: λειτουργούν ως γέφυρα μνήμης ανάμεσα σε δύο τόπους που, παρά την απόσταση, παραμένουν ενωμένοι από κοινές αναφορές και ανθρώπινους δεσμούς.
Την αναδρομή αυτή στο παρελθόν θα συνοδεύσει ένα γευστικό ταξίδι στη Θράκη, με παραδοσιακά εδέσματα του τόπου, ώστε η νοσταλγική αυτή εμπειρία να είναι ολοκληρωμένη.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
