Οι γαλλικες εκλογες και το εγχωριο «παραδειγμα»

Θα μπορούσε να λειτουργήσει το αριστερό γαλλικό «πείραμα» ως προπομπός για την Ελλάδα;

Μένοντας στο «παράδειγμα» της Γαλλίας, που μένει βέβαια να αποδειχθεί στο πέρασμα του χρόνου, και δη τον συνασπισμό αριστερών δυνάμεων, θα μπορούσε άραγε να λειτουργήσει ως προπομπός αντίστοιχων συνασπισμών σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα;

Η απάντηση, τουλάχιστον ως προς τις διαθέσεις, μπορεί ίσως να εξαχθεί από τα μηνύματα πολιτικών αρχηγών του εγχώριου πολιτικού συστήματος, όπως η ανάρτηση του προέδρου της «Νέας Αριστεράς» Αλέξη Χαρίτση ή αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

«Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο μας χαρίζει την ανάσα που χρειαζόμαστε. Και μας δείχνει τον δρόμο. Ούτε Μεσσίες, ούτε πολιτική του μέσου όρου. Πρόγραμμα ριζοσπαστικού ρεαλισμού για τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι θα νικήσουμε το τέρας της Ακροδεξιάς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Στέφανος Κασσελάκης που έσπευσε να υπογραμμίσει πως οι προοδευτικές δυνάμεις στη Γαλλία, «έδειξαν ότι πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι για να συμφωνήσουμε στην εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η καταστροφή του Ε.Σ.Υ., η μη λειτουργία του κράτους δικαίου».

Απεναντίας ουδεμία αναφορά σε περί ενδεχόμενης συνεργασίας δεν υπήρχε στο μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και δεν αναμενόταν άλλωστε δεδομένου ότι άλλος «κουβαλά» το όραμα της ενωμένης κεντροαριστεράς από τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών του Οκτώβρη.

Το «παράδειγμα» της Γαλλίας μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο πάντως για το εγχώριο πολιτικό σύστημα μόνο υπό την παρουσία ανοιχτόμυαλων πολιτικών, για την ύπαρξη των οποίων σε καίριες θέσεις ευθύνης του χώρου εγχώριός αμφιβάλουμε. Σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να έχει σοβαρότερες του Γαλλικού πιθανότητες επιτυχίας, αν κρίνει κανείς ότι το Γαλλικό «υπόδειγμα» συγκροτήθηκε βιαστικά και υπό την πίεση του διαφαινόμενου αποτελέσματος και της επέλασης της ακροδεξιάς της Λεπέν και παρόλα αυτά τα κατάφερε.

Στην Ελλάδα απουσία της αντίστοιχης Λεπέν,  τουλάχιστον ως προς το σκέλος της διεκδίκησης της εξουσίας, χρόνος υπάρχει για την συγκρότηση ενός κοινού μετώπου απέναντι στην «πρωτοκαθεδρία» της δεξιάς της ΝΔ, η διάθεση δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι δεδομένη, δεδομένου ακριβώς του γεγονότος ότι ουδένας εκ των ηγετών αυτή τη στιγμή των «μεγάλων» κομμάτων, εξ αριστερών του κυβερνώντος κόμματος, ήτοι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραδώσει τα ηνία.

Με την ανοχή των πολιτών όμως έως πότε;!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.