Οι εταιρειες μπορουν να απαγορευουν την ισλαμικη μαντιλα απεφανθη το Δικαστηριο της ΕΕ

Απαρατήρητα

Οι εταιρείες μπορούν να απαγορεύουν στις μουσουλμάνες εργαζόμενές τους να φορούν μαντίλα υπό ορισμένες συνθήκες, αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο υποθέσεις που είχαν φέρει ενώπιον του μουσουλμάνες στη Γερμανία, οι οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τους εργοδότες τους αφότου άρχισαν να φορούν την ισλαμική μαντίλα.

«Η απαγόρευση του να φοράει κάποιος ορατές εκφράσεις πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων στο χώρο εργασίας μπορεί να δικαιολογηθεί από την ανάγκη του εργοδότη να παρουσιάζει μια ουδέτερη εικόνα προς τους πελάτες ή να αποτρέψει κοινωνικές διενέξεις», σύμφωνα με το δικαστήριο.

«Ωστόσο η δικαιολόγηση αυτή πρέπει να ανταποκρίνεται σε μια γνήσια ανάγκη από την πλευρά του εργοδότη και, συμφιλιώνοντας τα δικαιώματα με τα συμφέροντα που διακυβεύονται, τα εθνικά δικαστήρια μπορούν να συνυπολογίζουν το συγκεκριμένο πλαίσιο του κράτους μέλους τους και, ιδιαίτερα, περισσότερο ευνοϊκές εθνικές διατάξεις για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας» αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου.

Από την άλλη βέβαια θα μπορούσαμε να αντιτείνουμε πως θα ήταν ωφελιμότερο από τη θέσπιση απαγορεύσεων προς αποφυγή κοινωνικών διενέξεων τα κράτη να διαμορφώνουν εκείνο το (εκπαιδευτικό) πλαίσιο που θα μαθαίνει στους πολίτες να σέβονται τη διαφορετικότητα. Ωφελιμότερο σίγουρα αλλά και κατά τι πιο δύσκολο…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.