Οι διαπραγματευσεις του τετραποδου μπανιου

Συμφώνως με το συνήθως συμβαίνον κατά τις θερινές διακοπές κάποιου, εκδράμαμε και εμείς σε κάποια κοντινή παραλία (όχι του νομού μας).  Πεθυμήσαμε τα παιδικά μας χρόνια και έτσι είπαμε να πάμε σε κάποια παραλία που δεν είχε ξαπλώστρες και τα λοιπά συμπαρομαρτούντα. Ψάθα, πετσέτα και ομπρέλα θαλάσσης ανά χείρας (και χωρίς ροζ φλαμίνγκο όπως επιτάσσει η μόδα, καθότι είπαμε θέλαμε μπάνιο oldschool). Φυσικά δεν ήμασταν μόνοι στην παραλία, αλλά δεν ήταν και γεμάτη κόσμο. Ανάμεσα στους λουόμενους και κάποιοι που επέλεξαν να φέρουν στην παραλία και τον τετράποδο φίλο τους, μικρού αναστήματος. Τον είχαν πάντα υπό την επιτήρησή τους με κολάρο και λουρί, συμφώνως με αυτά που επιτάσσει ο νόμος για την παρουσία των τετράποδων στις παραλίες, όπως εκ των υστέρων μάθαμε.
 
Και λέμε εκ των υστέρων γιατί την παραπάνω πληροφορία μάθαμε την ώρα που θέλησαν οι εν λόγω ιδιοκτήτες να κάνουν το μπάνιο τους μαζί με τον τετράποδο φίλο τους. Έτσι, με το βιβλιάριο του σκύλου ανά χείρας «πήραν» σβάρνα τους συν-λουόμενους της παραλίας ρωτώντας τους αν θα είχαν πρόβλημα να κολυμπήσει και ο σκύλος. Όπως μας εξήγησαν δεν είναι λίγες οι φορές που είχαν πρόβλημα με μια τέτοια ενέργεια και ήρθαν αντιμέτωποι με αντιδράσεις, αψιμαχίες κ.τ.λ… ως το σημείο να ‘ρθουν και στα χέρια έφτασαν.
 
Όπως και πάλι μας εξήγησαν αν και ως προς την παρουσία των δεσποζόμενων τετράποδων στις παραλίες, το νομοθετικό πλαίσιο είναι λίγο πολύ ξεκάθαρο, δεν ισχύει το ίδιο για την περίπτωση που ιδιοκτήτες και ζώο θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους. Εκεί το πράγμα περιπλέκεται, είναι παλαιωμένο και υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις.
 
Περιττό να πούμε βέβαια πως παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και στις παραλίες της Ροδόπης εξ ου και η εν λόγω διήγηση.
 
Θα μπορούσε ίσως, τώρα που άργησε να ανακινείται το θέμα της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για τα αδέσποτα ( έχουν γίνει ήδη δύο συσκέψεις τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης) να τεθεί ως παραπλήσιο και το εν λόγω θέμα. Θα μπορούσε ας πούμε να νομοθετηθεί διάταξη που να δίνει στους δήμους την αρμοδιότητα να ορίζουν αν και σε ποιες παραλίες θα επιτρέπεται ή όχι το μπάνιο δεσποζόμενων ζώων… και γιατί όχι, να τεθεί από τον Δήμο Κομοτηνής, ο δήμαρχος του οποίου και στην επιτροπή της ΚΕΔΕ για το θέμα των αδέσποτων είναι και συμμετείχε στις εν λόγω συσκέψεις; Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.