Οι αγροτες ενοψει φορολογικης τους αφαιμαξης

Μπορεί τα μπλόκα φέτος να ολοκλήρωσαν άδοξα τον κύκλο τους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αγρότες γλίτωσαν τα χειρότερα από την φορολογική επιδρομή που… προμηνύεται δριμεία ενόψει του νέου φορολογικού έτους.
 
Από την μία είναι η έξτρα επιβάρυνση για τις εισφορές του δευτέρου εξαμήνου του 2016, οι οποίες πρέπει να αποπληρωθούν εντός του έτους ταυτόχρονα με τις εισφορές του 2017 που πληρώνονται πλέον κάθε μήνα. Και από την άλλη παραμένει το θολό τοπίο για όσους αποφάσισαν να παραμείνουν στις καλλιέργειες και συνεχίσουν να εργάζονται, αν και συνταξιοδοτούνται φέτος, καθώς κινδυνεύουν να χάσουν το 60% της προσδοκώμενης σύνταξής τους.
 
Το μεγαλύτερο και πιο άμεσο πρόβλημα αφορά τις εισφορές. Οι 650.000 αγρότες του πρώην ΟΓΑ πληρώνουν πλέον εισφορές στον ΕΦΚΑ όπως όλοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με βάση το εισόδημα του 2015-16.
 
Ο υφυπουργός Εργασίας έχει υποστηρίξει ότι το 90% των εισφοροδοτούμενων αγροτών θα πληρώνουν πλέον λιγότερα καθώς δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα που είναι κάτω από 4.920 ευρώ τον χρόνο, με αποτέλεσμα να καταβάλλουν την ελάχιστη εισφορά των 86,98 ευρώ τον μήνα, ενώ μέχρι το 2016 πλήρωναν 113 ευρώ τον μήνα.

Ακόμη όμως και αυτοί που ελαφρύνονται από το νέο σύστημα εισφορών, ειδικά φέτος και λόγω μεταβατικής περιόδου, βρίσκονται αντιμέτωποι με διπλή θηλιά εισφορών, καθώς πρέπει εντός του έτους να καταβάλλουν και τις εισφορές για το β’ εξάμηνο του 2016.  Όσοι ήταν στην 1η πρώτη ασφαλιστική κλάση πρέπει να πληρώσουν στον πρώην ΟΓΑ  535,14 ευρώ, στην 2η 605 ευρώ, στην 3η 678,7 ευρώ, στην 4η 780,6 ευρώ, στην 5η 888,72 ευρώ, στην 6η 1.026,36 ευρώ και στην 7η 1.163,16 ευρώ.
 
Την ίδια στιγμή οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας πρέπει να λύσουν άλλον ένα γόρδιο δεσμό, αναφορικά με τον «κόφτη» στις συντάξεις όσων δουλεύουν.
Ο «κόφτης» που ψαλιδίζει την σύνταξη κατά 60% σε όσους εργάζονται, πιάνει για πρώτη φορά όσους αγρότες συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017.
 
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου να δοθεί μια μεταβατική περίοδο χάριτος σε όσους αγρότες συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να μην υποστούν το ψαλίδι του 60% στην σύνταξή τους και μόνο για εκείνους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που καλλιεργούν και όχι για άλλους συνταξιούχους, όπως για παράδειγμα του Δημοσίου, που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, μετά την αποχώρησή τους από το επάγγελμα.
 
Να υπενθυμίζουμε ότι με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο θεσπίστηκε μια μακρά περίοδος μέχρι το 2025, κατά την διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις του ΟΓΑ θα είναι μείγμα του παλαιού και του νέου συστήματος υπολογισμού… Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.