Οχι στο βαθυ κλαδεμα, λεει η Οικολογικη Ομαδα Ροδοπης

Ο αέρας που αναπνέουμε γίνεται χειρότερος και οι πόλεις μας πιο ζεστές

Πολλοί συμπολίτες μας έχουν παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα, τον τρόπο με τον οποίο κλαδεύονται κάποια από τα δέντρα στην Κομοτηνή, μιας και η παρέμβαση είναι πιο δραστική από ότι έχουμε συνηθίσει.

Την ίδια παρατήρηση έκαναν και τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, που με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζουν τις αρνητικές συνέπειες του βαθέως κλαδέματος, που επιλέγουν αρκετοί Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας.

Η τεχνική αυτή, σημειώνουν, επιλέγεται για να αποφεύγεται το συχνό κλάδεμα που επιβαρύνει οικονομικά τον δήμο. Όμως η τεχνική, προκαλεί μείωση, κατά 50-100%, του πράσινου φυλλώματος του δέντρου που είναι η παραγωγική του βιομηχανία. Με λιγότερα φύλλα, το δέντρο λιμοκτονεί, γιατί δεν μπορεί να παράγει την τροφή που του χρειάζεται, κι εμείς ασφυκτιούμε, γιατί δεν παράγεται αρκετό οξυγόνο.

Προσπαθώντας να επιβιώσει, το δέντρο αντλεί από τα αποθέματά του και δημιουργεί πολλούς νέους βλαστούς, οι οποίοι όμως είναι πιο αδύναμοι και δεν αντέχουν στον αέρα ή το χιόνι. Μάλιστα το δέντρο παρουσιάζει μεγαλύτερη αντίσταση στον άνεμο, επειδή οι νέοι βλαστοί είναι πυκνότεροι.

Συνάμα, οι μεγάλες τομές επιτρέπουν την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών ή εντόμων τη στιγμή ακριβώς που το δέντρο αδυνατεί να αντιδράσει, γιατί δεν έχει ενέργεια (αφού του λείπουν τα φύλλα). Συνεπώς, το δέντρο μετά από την καρατόμηση μένει πιο αδύναμο, ασταθές και ευάλωτο σε φυτασθένειες. Αυτός ο τρόπος κλαδέματος είναι επιστημονικά λανθασμένος και στερεί από τις πόλεις μας απαραίτητο οξυγόνο, σκιά και θερμορύθμιση.

Η Οικολογική Ομάδα τονίζει πως οι υπηρεσίες πρασίνου συνήθως ανατίθενται σε εργολάβους έναντι αμοιβής. Οι εργολάβοι έχουν συμφέρον να κάνουν όσο το δυνατόν βαθύτερο κλάδεμα, καθώς πουλούν την κομμένη ξυλεία για καύσιμο (pellets) ή άλλες χρήσεις. Οι εργασίες κατά κανόνα γίνονται χωρίς την παρουσία γεωπόνου, ενώ τα κοπτικά εργαλεία δεν απολυμαίνονται, με αποτέλεσμα τη μεταφορά φυτονόσων από δέντρο σε δέντρο. Ως αποτέλεσμα τα δέντρα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν πριν την ώρα τους.

Έτσι λοιπόν, καταλήγουν, για το χρήμα στερούμαστε τη δροσιά και την ομορφιά. Ο αέρας που αναπνέουμε γίνεται χειρότερος, οι πόλεις μας πιο ζεστές και δεν υπάρχει μια γωνιά με ίσκιο να ξαποστάσει ένας άνθρωπος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.