Οχι στη συλληβδην παραχωρηση παραλιων σε εμπορικους σκοπους απο τις περιβαλλοντικες οργανωσεις

Να ανακληθεί η συμφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης του συνόλου των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, στο οποίο ανήκουν πολλές περιοχές της Ροδόπης και ολόκληρης της ΑΜΘ, και τελούν σε καθεστώς ειδικής προστασίας ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, θεωρώντας πως ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας μας που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, κινδυνεύουν με σημαντική υποβάθμιση.
 
Συγκεκριμένα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς με ανακοίνωσή τους θέτουν το ΥΠΕΝ προ των ευθυνών του και καλούν την πολιτική ηγεσία του να ανακαλέσει άμεσα την υπ’ αριθμ. πρωτ. 23841/664/28-4-2016 Σύμφωνη Γνώμη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας μας.
 
Τονίζουν μάλιστα ότι πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3944/2015), κατοχυρώνει ότι η συλλήβδην παραχώρηση του αιγιαλού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινόχρηστο χαρακτήρα του παράκτιου οικοσυστήματος ως δημόσιου αγαθού και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών λόγω της υπερεκμετάλλευσης.
Σημειώνουν δε πως έως και το 2015, η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού στις προστατευόμενες περιοχές γινόταν μόνο κατόπιν ελέγχου από πλευράς του Υ ΠΕΝ του ειδικού αιτήματος που υπέβαλλε κάθε Δήμος, το οποίο (αίτημα) περιείχε αναλυτικό κατάλογο των σχεδιαζόμενων παραχωρήσεων, το είδος αυτών (δηλ. αν επρόκειτο για καντίνα, έπιπλα θαλάσσης ή θαλάσσια σπορ) και την ακριβή τους θέση (αποτύπωση σε χάρτη με συντεταγμένες), ώστε να είναι δυνατή η εποπτεία των τελούμενων δραστηριοτήτων εντός των παράκτιων προστατευόμενων περιοχών.
Η εκ προτέρων αθρόα έγκριση παραχωρήσεων χρήσης αιγιαλού που σχεδιάζουν οι Δήμοι για την τρέχουσα θερινή περίοδο στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, ακυρώνει σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις τη δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για άσκηση εποπτείας και ελέγχου των πράξεων των Ο.Τ.Α. διακινδυνεύοντας τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των περιοχών. Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.