Οχι αλλη προκατ Παιδεια

Πολλά είναι τα παράπονα των πολιτών που διαμαρτύρονται για τα παγουρίνο αλλά και για τις μεγἀλες σε μέγεθος μάσκες
Το έχουμε πει και παλιότερα, αλλά και φέτος, με την πανδημία, αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο, η ανάγκη να δημιουργηθούν επιπλέον σχολεία εντός του αστικού ιστού της Κομοτηνής, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
Και αυτό γιατί ήδη πριν τον κορωνοϊό, τα σχολεία δυσκολεύονταν να διαχειριστούν τον όγκο των μαθητών, από τα νηπιαγωγεία μέχρι και τα Λύκεια.
 
Για αυτό και είχε ιδιαίτερη αξία η αναφορά του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνου Κωνσταντινίδη για τα σχολεία, όπου τόνισε πως θα πρέπει οι φορείς να συντονιστούν ώστε να δημιουργηθούν νέες δομές, για να μπορέσουν να στεγαστούν τα παιδιά.
 
Και όπως αν έφερε και ο ίδιος, τα προκάτ δεν είναι λύση, παρά μόνο ανακουφίζουν το πρόβλημα.
 
Δυστυχώς η έλλειψη πρόνοιας τα προηγούμενα χρόνια, μας έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, γιατί δυστυχώς αυτή τη στιγμή, όπως το έχουμε πει και παλιότερα, δεν υπάρχουν και χώροι για να δημιουργηθούν νέα σχολεία.
 
Οι όποιες λύσεις υπάρχουν, είναι ή σε υφιστάμενους χώρους που μετατρέπονται (όπως η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής να δημιουργήσει νηπιαγωγείο εντός του χώρου του παλιού Λυκείου Αρρένων) ή με την μετατροπή υφιστάμενων χώρων σε σχολικές μονάδες (παλιά Νομική, Ξενία κ.α) που συνήθως έχει να αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες, και έτσι σπάνια προχωρά.
 
Η λύση, ιδιαίτερα σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, δεν είναι εύκολη, αλλά για αυτό και θέλει πολιτική βούληση, ώστε να υλοποιηθεί.
 
Το 5ο Γυμνάσιο, υπήρχε στα χαρτιά για 15 χρόνια, πολύ πριν την οικονομική κρίση, παρόλα αυτά δεν προχώρησε ποτέ, ενώ το αίτημα για 4ο Λύκειο αν ήταν λίγο πιο ώριμο από ό,τι είναι, θα είχε σαπίσει.
 
Και όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν καταφέραμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το μείζον πρόβλημα, και περιμένουμε τα νέα πολεοδομικά, και τα νέα ολοκληρωμένα χωρικά, μήπως και καταφέρουμε να βρούμε κάποιο χώρο εκτός Εκτενεπόλ, για να χτίσουμε νέο σχολικό κτίριο.
 
Αυτό μάλιστα θα πρέπει να είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να σκύψει και η τοπική κοινωνία, και το κράτος, και η διακομματική για την ανάπτυξη της Θράκης. Γιατί το σημαντικότερο κομμάτι της ανάπτυξης, είναι η εκπαίδευση, και όχι μόνο η τριτοβάθμια. Γιατί το μόνο χειρότερο από τα προκάτ κτίρια για την παιδεία, είναι η προκάτ Παιδεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.