Ο Συνδεσμος Ημερησιων Εφημεριδων Περιφερειακου Τυπου διαμαρτυρεται για τη διενεργεια πλειστηριασμων «εν κρυπτω και παραβυστω»

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε την Τρίτη που μας πέρασε ο Σύνδεσμος Ημερησίων Εφημερίδων  Περιφερειακού Τύπου με αποδέκτες τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά, τους εισηγητές των κομμάτων (εισηγητής μειοψηφίας Νικόλαος Γεώργιος Δένδιας), τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κ. Κριτσωτάκη και τα κόμματα της βουλής εξαιτίας του γεγονότος ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή με τίτλο  «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν4334/2015» καταργείται η δημοσίευση των προγραμμάτων πλειστηριασμών στις περιφερειακές εφημερίδες, «χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες δυνατές διατυπώσεις δημοσιότητας που προβλέπει ο ισχύων Κώδικας» για διαδικαστικές ενέργειες «με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση, στην ίδια τη ζωή των πολιτών που επιχειρείται να γίνονται πλέον «εν κρυπτώ και παραβύστω».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής διαμαρτυρίας έχει ως ακολούθως:

Όπως πληροφορηθήκαμε, στο κατατεθέν σήμερα το πρωί στη Βουλή σχέδιο Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν4334/2015» που περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον ισχύοντα Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των άρθρων 960 και 999 που αφορούν τη δημοσίευση σε καθημερινή εφημερίδα της περίληψης της κατασχετήριας έκθεσης κινητών ή ακινήτων αντίστοιχα (προγράμματα πλειστηριασμών).

Είναι φανερό ότι με την κατάργηση αυτών των βασικών διατυπώσεων δημοσιότητας με αιτιολογία την επιτάχυνση των διαδικασιών των πλειστηριασμών, μπορεί να εξυπηρετούνται μεν τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά θίγονται ασφαλώς βασικά δικαιώματα των πολιτών αλλά και του ίδιου του δημοσίου. Η όλη φιλοσοφία των προτεινόμενων αλλαγών στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, φαλκιδεύει δραματικά τα δικαιώματα των πολιτών-οφειλετών των τραπεζών και ακυρώνει βασικά εχέγγυα διαφάνειας που είναι απαραίτητο να τηρούνται όταν επηρεάζονται τόσο καταλυτικά και απόλυτα βασικά περιουσιακά δικαιώματα αλλά και δικαιώματα επί της προσωπικότητας των πολιτών.

Δεν είναι δυνατόν διαδικαστικές ενέργειες με τόσο σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση δηλαδή στην ίδια τη ζωή των πολιτών να γίνονται «εν κρυπτώ και παραβύστω», χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες δυνατές διατυπώσεις δημοσιότητας που προβλέπει ο ισχύων Κώδικας. Και φυσικά αυτές οι αναγκαίες διατυπώσεις δεν είναι δυνατόν να υποκατασταθούν από «αναρτήσεις σε σχετική ιστοσελίδα (Δημοσιεύσεις Πλειστηριασμών του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων…) που ούτε υφίσταται ούτε κανείς πολίτης πρόκειται να την αναζητήσει ποτέ για την ενημέρωσή του.

Στοιχείο επίσης που πρέπει να προσεχτεί είναι ότι το Σχέδιο που κατατέθηκε δεν είναι το αρχικό που παρουσίασε η σχετική νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Στο αρχικό προβλεπόταν η κατάργηση του άρθρου 960 (για τα κινητά), όχι όμως και του άρθρου 999 (για τα ακίνητα) λόγω της προφανούς διαφοράς της σημασίας των δυο περιπτώσεων καθώς και η ίδια η επιτροπή θεώρησε αναγκαία τη διατήρηση της δημοσίευσης για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων!

Ο ΣΗΠΕ ως συλλογικός εκφραστής των μεγαλύτερων και εγκυρότερων ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων, του ιστορικού και διαχρονικού βραχίονα του περιφερειακού τύπου, ζητάει την άμεση επανεξέταση του ζητήματος αυτού κατά τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του σχετικού Νομοσχεδίου και τη διατήρηση των ισχυουσών διατυπώσεων δημοσιότητας των προγραμμάτων πλειστηριασμών ως ελάχιστο μέσο διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών και του δημοσίου αλλά ταυτόχρονα και μη αποστέρησης του περιφερειακού τύπου από μια από τις τελευταίες εναπομείνασες πηγές εσόδων του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.