Ο «μουσουλμανος Σοσιαλιστης» Σειχης και ο Αλεξης Τσιπρας

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τελική αποστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στη Φιλλύρα, όταν αφού έκανε αναφορά στην καταγωγή της γιαγιάς του από την περιοχή της Αδριανούπολης, μίλησε για τον Σεΐχη Μπεντρεντίν, τον πρώτο «μουσουλμάνο σοσιαλιστή» όπως αποκαλείται, που μαρτύρησε και θάφτηκε στις Σέρρες ως εμπνευστής ενός μεγάλου κοινωνικοπολιτικού κινήματος του 15ου αιώνα, και ένα άνθρωπο που ακόμα τιμούν οι Μπεκτασήδες.
 
Ο Σεΐχης Μπεντρεντίν έχει γίνει ευρύτερα γνωστός από το ποίημα του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, «Το έπος του γιου του Καδή της Σιμάβνα Σεΐχη Μπεντρεντίν».
Ο Μπεντρεντίν φέρεται να γεννήθηκε κοντά στο Διδυμότειχο από πατέρα Τούρκο Καδή (δικαστή) και μητέρα Ελληνίδα που εξισλαμίστηκε, από την οποία πιθανότατα έμαθε την ελληνική γλώσσα και τα στοιχεία του χριστιανισμού.
 
Η γνωριμία του με τον Σεΐχη Αχλάτι φέρεται να σημάδεψε τη ζωή του και τούτο γιατί διακήρυττε μία άλλη προσέγγιση στη μέχρι τότε σουνί (ορθόδοξη) μορφή του ισλαμισμού, ένα είδος ισλαμικού μυστικισμού.
 
Οι ιδέες του απέβλεπαν στη δημιουργία μιας αρμονικής κοινωνικοπολιτικής ζωής στην Ανατολία και τα Βαλκάνια, όπου θα υπάρχει δικαιοσύνη, και κοινοκτημοσύνη και θα έχουν εξαλειφθεί οι ανισότητες. Ο Μούσα Τσελεμπί τον διόρισε ανώτατο Στρατοδίκη της Ρούμελης, θέση την οποία χρησιμοποίησε για να προετοιμάσει την επανάσταση που σκόπευε να κάνει.
Όταν το 1412 ο Μούσα Τσελεμπί τελικά νικήθηκε και απαγχονίστηκε από τον αδελφό του, ο Μπεντρεντίν εξορίστηκε στη Νίκαια μαζί με την οικογένειά του, την χριστιανή γυναίκα του και τα παιδιά του.
 
Λέγεται πως ο Σεΐχης Μπεντρεντίν κρεμάστηκε, μετά από δεύτερη αποτυχημένη Επανάσταση, πιθανότατα το 1416 σε έναν πλάτανο στην αγορά των Σερρών απέναντι από το Εσκί τζαμί.
 
Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του εξέφρασε τον σεβασμό του για τον Σεΐχη Μπεντρεντίν, που πάνω απ’ όλα ήταν ένας άνθρωπος που σεβόταν τη θρακιώτικη καταγωγή του, ένας σοσιαλιστής, αλλά και θρησκευόμενος. «Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε μέχρι τέλους, έδωσε τη ζωή του για να πολεμήσει την αδικία και για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του θρακιώτικου λαού. Ένας άνθρωπος που πάλεψε να καταργήσει τις αποστάσεις που δημιουργούν κάποιοι μεταξύ μας για να ενισχύσουν τις δικές τους θέσεις» τόνισε ζητώντας να γίνει παράδειγμα για όλους. Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.