Ο κυρ Μητσος ο Μπιγαλιωτης, ο σιδηρουργος και η γεφυρα στο περιπτερο του Τζωνη

Η αγάπη για την Κομοτηνή των ανθρώπων που γεννήθηκαν και έζησαν μαζί της είναι πάντοτε σχεδόν διακριτή. Εξ ου και πολύ χαρήκαμε που ο πρώην  διευθυντής σύνταξης του «Παρατηρητή της Θράκης» Γιάννης Σωτηριάδης που τον τελευταίο καιρό έχει κάνει σπίτι του τη Θεσσαλονίκη, λόγω εγγονιών, μας έγραψε πολλά και καλά για τη γέφυρα του Τζώνη, που τη ξέρει απέξω, μια και τα κιγκλιδώματά της τα είχε φτιάξει ο πατέρας του, εκλεκτός, όπως φάνηκε και από τα σχόλια των συμπολιτών μας, σιδηρουργός.
 
Ιδού όμως  η μαρτυρία-σχόλιο του Γιάννη Σωτηριάδη…Τ.Β.
 
«Τα κιγκλιδώματα της γέφυρας [που ήταν κοντά στο περίπτερο του Τζώνη] δεν ήταν κατασκευασμένα από σωλήνες αλλά από μασίφ λάμες 50χ10 χιλιοστά.
 

Και αυτό το γνωρίζω γιατί κατασκευαστής των κιγκλιδωμάτων και τόσων άλλων περίτεχνων σιδηρών κατασκευών -οι οποίες φυσικά δεν υπάρχουν ….γιατί η Κομοτηνή δεν τίμησε τα ιστορικά της γεγονότα-ήταν ο πατέρας μου, ο κυρ Μήτσος, ο Μπιγαλιώτης σιδηρουργός.
 
Υπερηφανευόταν για τις λεπτομέρειες κατασκευής με την καθοδήγηση του Κωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα τον κ. Όθωνα.
 
Οι συνδέσεις για να σχηματιστεί το καφασωτό κιγκλίδωμα από τετράγωνες οπές 30χ30 εκ. τις έκοβε με το κλασικό σιδηροπρίονο.
 
Έπρεπε η εγκοπή να γινόταν με λάθος συν πλην δέκατο του χιλιοστού και η κοπή να είναι κάθετη για τέλεια εφαρμογή, γιατί δεν κολλούσε τεχνητά με κάποιο εργαλείο.
 

Αλλά αυτή η λεπτομέρεια ήταν και όλη ομορφιά του καφασωτού κιγκλιδώματος της γέφυρας του Τζώνη, η οποία κατασκευάστηκε προπολεμικά,  όπως εξιστορούσε ο πατέρας μου.

Ήταν τόπος συνάντησης γιατί περνούσαμε υποχρεωτικά για να επιλέξουμε την ταινία από τις διαφημίσεις που αναρτούσαν οι κινηματογράφοι της εποχής.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.