Ο Κωνσταντινος Α. Τρεμοπουλος, η Κομοτηνη και η ζωσα μνημη

Απαρατήρητα

Ευτυχώς, που υπάρχει και η ζώσα μνήμη στην πόλη. Υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη θυμούνται, και γνωρίζουν την ιστορία της πόλης μας.
 
Πολύ χαρήκαμε έτσι τη σημερινή μας συνομιλία με τον πατέρα Δημήτρη Βασιλειάδη, οι παρεμβάσεις του οποίου επί ζητημάτων τοπικής ιστορίας είναι πάντοτε καίριες.
 
Ξέρει, εξάλλου, και μόχθησε πολύ, με τον δικό του τρόπο, για τη Ροδόπη. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και ο ίδιος Πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, που «δημιούργησε»  την ιστορία του τόπου, καταγράφοντάς την, με, επικεφαλής, τον πνευματικά «ριζοσπάστη»  Κομοτηναίο Αντώνιο Ρωσσίδη, που, μάλλον, είχε επίγνωση της επικείμενης λήθης στα ανθρώπινα που σαρώνει τα πάντα, έτσι συγκέντρωσε γύρω του μία πραγματικά σπουδαία «κυψέλη» εργατικών, εντοπίων, και μη, λογίων, που συγκέντρωσαν ντοκουμέντα, επεξεργάστηκαν πηγές και δημοσίευσαν για τη νεότερη ιστορία της πόλης.

 

(Ο αείμνηστος Δήμαρχος Κομοτηνής Χαράλαμπος Κατσιμίγας καταθέτει στεφάνι στο παλιό –όπως το λέμε σήμερα– Ηρώον, στο μικρό παρκάκι. Τη φωτογραφία ανάρτησε στο fb ο γιος του, Κώστας Κατσιμίγας)

Στη συνομιλία μας με τον παπα-Δημήτρη όμως ξανά, Πρόεδρο σήμερα της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών, που μας τηλεφώνησε, εναποθέτοντάς μας πληροφορίες για το Μνημείο των Ηρώων στο Μικρό Παρκάκι, που ξεκίνησε ως «Ηρώον» των ηρώων του 1821 και των απολεσθέντων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, για να συνεχίσει τον βίον του ως μνημείο των ηρωικώς πεσόντων στο μέτωπο του 1940.
 
Ο παπα-Δημήτρης μας μίλησε όμως και για την πρώτη Απελευθέρωση της πόλης στις 14 Ιουλίου 1913, που θα ήταν επίσης καλό να γιορτάζεται, κι ακόμη μας γνωστοποίησε στοιχεία για τον Κωνσταντίνο Α. Τρεμόπουλο, τον Καθηγητή Φιλόλογο, συγγραφέα της μελέτης «Η Κομοτηνή και οι αρχαιότητες της περιοχής της», ΜΟΚ, Θεσσαλονίκη 1966, στην οποία πρόσφατα αναφερθήκαμε, κι όλο περιμέναμε ένας κάποιος Κομοτηναίος να εισφέρει στοιχεία για το πρόσωπό του.
 

Ο Κωνσταντίνος Α. Τρεμόπουλος που εργάστηκε σε εκπαιδευτήρια του Νομού Ροδόπης, στο Γυμνάσιο Αρρένων, ως φιλόλογος, είναι, λοιπόν, γαμβρός Κομοτηνής, αφού ήταν νυμφευμένος με την επίσης Καθηγήτρια Φιλόλογο Πανδώρα Ιωαννίδου.
 
Φυσικά και ευχαριστούμε θερμά για τη συνολική συνεισφορά του τον παπα-Δημήτρη, αλλά και για τα στοιχεία που κατέθεσε τόσο για το Ηρώον όσο και για τον Κωνσταντίνο Τρεμόπουλο. Τ.Κ-Β, Ν.Β.
 
 
ΥΓ.: Είναι ευνόητο ότι κάθε μαρτυρία περί της ιστορίας του τόπου είναι ευπρόσδεκτη στην εφημερίδα μας.      

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.