Ο Ιασμος στη σειρα ντοκιμαντερ «Οι μνημες πετρωσαν μεσα της»

Σήμερα η προβολή του πρώτου επεισοδίου

Ενεργό ρόλο στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ 3 με τίτλο «Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της» θα έχει ο Ίασμος.

Συγκεκριμένα οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ πραγματοποίησαν γυρίσματα στον Ίασμο, αποτυπώνοντας στον φακό τις αφηγήσεις ανθρώπων του Ιάσμου, παιδιών τότε και γυναικών, ενώ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, μοιράστηκε φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ.

Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3, καταγράφει τις μνήμες καθημερινών γυναικών που έζησαν μια κατεχόμενη ζωή και επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, αφηγούνται πώς αναγκάστηκαν, σε μια τρυφερή ηλικία, να ωρίμασουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία. Άλλες δυναμικά, άλλες συνεσταλμένα, άλλες ακόμη φορτισμένες συναισθηματικά, οι γυναίκες αυτές θυμούνται πώς ο φόβος τους μετατράπηκε σε δύναμη και το παιχνίδι των ανέμελων παιδικών χρόνων έγινε ανάληψη καθήκοντος και ρόλος ενηλίκων. Οι μαρτυρίες τους αποτελούν μικρές ψηφίδες που συνθέτουν το παλίμψηστο της μικροιστορίας της Ελλάδας. Μιας ιστορίας βιωμένης μέσα από πολλαπλές ζωές..

Οι μνήμες τους είναι πολύτιμες όχι μόνο γιατί είναι οι τελευταίες επιζήσασες μιας μαρτυρικής ιστορικής περιόδου, αλλά γιατί συνδιαμόρφωσαν, με λειψά συναισθήματα κι έναν λεηλατημένο ψυχικά κόσμο, μια νέα ζωή.

Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από 4 αυτοτελή επεισόδια και εκτός από προσωπικές αφηγήσεις αξιοποιεί ανέκδοτες φωτογραφίες, video, έγγραφα μαρτυρίες και ακαδημαϊκές αναλύσεις.

Οι συντελεστές

  • Σκηνοθεσία – έρευνα: Τάνια Χατζηγεωργίου
  • Έρευνα- σενάριο: Ηλιάννα Σκουλή
  • Μουσική : Γιώργος Καζαντζής και στο τέταρτο επεισόδιο Διονύσης Τσακνής.
  • Μοντάζ : Ελένη Χρυσομάλλη
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς, Νίκος Σταυρόπουλος, Ευθύμης Σημαδόπουλος.

Η μετάδοση του πρώτου επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 19.00, ενώ την Κυριακή στις 21.30 θα παιχτεί σε επανάληψη, από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 .

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.