Ο εφιαλτης για τους ηλικιωμενους

Της Θεανώς Φωτίου*

Κρούσαμε στην κυβέρνηση της ΝΔ από τις αρχές της πανδημίας το καμπανάκι του κινδύνου για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς γνωρίζαμε ότι είναι οι πλέον ευάλωτοι απέναντι στον ιό. Ζητήσαμε σε όλους τους τόνους, μέτρα εδώ και τώρα, για να μην θρηνήσουμε θύματα που βλέπαμε να πολλαπλασιάζονται εφιαλτικά στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση όμως, κράτησε κλειστά μάτια και αυτιά και απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι όχι μόνο δεν είναι στις προτεραιότητες της η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά αποποιείται τον ουσιαστικό ρόλο του κράτους στην φροντίδα και τη μέριμνα. Το αποτέλεσμα ήταν τα πολλαπλά κρούσματα σε γηροκομεία και δομές φροντίδας ηλικιωμένων, δημόσια και ιδιωτικά-που μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε εστίες έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων-  και οι επακόλουθοι θάνατοι. Μέχρι σήμερα έχουν πληγεί περί τα 450 άτομα σε περισσότερες από 20 δημόσιες και ιδιωτικές κλειστές δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ΑμεΑ, χρονίως πασχόντων και ψυχικά ασθενών, με τους ηλικιωμένους να είναι η πιο πληττόμενη κατηγορία.

Από τον Μάρτιο ήδη ζητούσαμε από την κυβέρνηση και την αρμόδια υφυπουργό να λάβει άμεσα και εγκαίρως μέτρα ώστε να μην μετατραπούν τα δημόσια προνοιακά και τα ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα σε υγειονομικές βόμβες. Τα δημόσια ιδρύματα  είναι αποψιλωμένα πλέον από προσωπικό, καθώς, η κυβέρνηση της ΝΔ απέπεμψε 520 εργαζομένους κοινωφελούς εργασίας και προγράμματος νέων επιστημόνων του ΟΑΕΔ και δεν προχώρησε τις προσλήψεις 370 κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων σε μόνιμες θέσεις που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε από την πρώτη μέρα εμπεριστατωμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, απαραίτητες για την προστασία των ηλικιωμένων.  Προτείναμε να υπάρξει συνεργασία  του Υπουργείου Εργασίας με τις Περιφέρειες, αφού σε αυτές ανήκει ο έλεγχος λειτουργίας των κοινωφελών και των κερδοσκοπικών ΝΠΙΔ. Τα ιδρύματα είναι ήδη καταγεγραμμένα σε ηλεκτρονικό μητρώο που νομοθέτησε και εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο τηρείται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας.

  • Ζητήσαμε τη διενέργεια μαζικών τεστ σε εργαζόμενους και ωφελούμενους των ιδρυμάτων.
  • Ζητήσαμε να δοθεί στους εργαζόμενους ο απαραίτητος υγειονομικός εξοπλισμός (στολές, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), τόσο για τη δική τους ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια των ωφελούμενων.
  • Ζητήσαμε να γίνουν έλεγχοι στην λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων και στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, από τα αρμόδια όργανα (ΣΕΥΠ και Σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης για τα ΝΠΔΔ και Περιφέρειες για τα ΝΠΙΔ).

Όχι απλά δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις μας, αλλά η κυβέρνηση «πάγωσε» το ΟΦΗΛΙ (Ολοκληρωμένη Φροντίδα Ηλικιωμένων) που σχεδιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διασύνδεσης συντονισμού και βελτιστοποίησης των υπηρεσιών των τριών δομών που απευθύνονται στους ηλικιωμένους, τα ΚΑΠΗ, τα ΚΗΦΗ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Είχαμε εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ τη λειτουργία 150 κέντρων ΟΦΗΛΙ στους δήμους, τα οποία ο κ. Γεωργιάδης δεν τα υλοποιεί όπως μας απάντησε σε σχετική επίκαιρη επερώτηση του Νοεμβρίου, διότι ο λαός δεν εξέλεξε τη ΝΔ για να εφαρμόσει τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Η κυβέρνηση μάλιστα, τώρα στο δεύτερο lockdown ανέστειλε την λειτουργία των ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων)-, που  την περίοδο της πρώτης καραντίνας λειτουργούσαν με ραντεβού-καταδικάζοντας ηλικιωμένους ανθρώπους να μένουν μόνοι και αβοήθητοι στο σπίτι τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστέρησε μήνες, να ανακοινώσει μέτρα για τα γηροκομεία- είναι αμφισβητήσιμο ακόμα και σήμερα ελέγχεται συστηματικά η εφαρμογή τους. Mόλις τον Αύγουστο, αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα, και ενώ είχαν αφήσει απροστάτευτους τους ηλικιωμένους η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη γηροκομεία. Τον Νοέμβριο, η αρμόδια υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα γίνονται συστηματικά τεστ κορωνοϊού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Και αυτή η εγκληματική καθυστέρηση κοστίζει ζωές συνανθρώπων μας. Γηροκομεία σε διάφορα μέρη της χώρας, στο Περιστέρι, στη Γλυφάδα, στον Άγιο Παντελεήμονα, το Μοσχάτο, το Μαρούσι, το Μεταξουργείο, τη Νέα Μάκρη, το Ασβεστοχώρι,  τη Λέσβο, το Μοσχάτο, τα Ιωάννινα, το Αγρίνιο, τις Σέρρες  «πρωταγωνιστούν» στα δελτία ειδήσεων με τα αλλεπάλληλα κρούσματα και τους θανάτους και αντί για συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα, ακούγαμε ότι σπεύδει εκ των υστέρων ο ΕΟΔΥ. Ολιγωρίες, λάθη, παραλείψεις, συνεχίζουν σήμερα να κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Το αφήγημα της δήθεν επάρκειας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έχει ήδη καταρρεύσει. Δυστυχώς, το επιβεβαιώνει η αλματώδης αύξηση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων κατά το lockdown. Το ιατρικό προσωπικό ήδη καταγγέλλει ολιγωρίες. Οι συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας είναι ο «αδύναμος κρίκος» σε αυτή τη διαδικασία.

Η ανισότητα δεν είναι φυσική κατάσταση, όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Οι ανισότητες αίρονται όταν υπάρχει ισχυρό κοινωνικό και προνοιακό κράτος, το οποίο παρεμβαίνει υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, παρεμβαίνει για να προστατεύσει την υγεία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Μέσα στην υγειονομική κρίση αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η αξία των υπηρεσιών του δημοσίου προς τους πολίτες, όπως είναι η Βοήθεια στο Σπίτι και η φροντίδα στις προνοιακές δομές ηλικιωμένων.

Η ΝΔ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η έννοια του κοινωνικού κράτους με ισχυρή δημόσια παιδεία, υγεία, πρόνοια, ασφάλιση, είναι ασύμβατη με τον θεμελιακό πυρήνα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και αντίληψης. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν ήταν ποτέ η ατομική ευθύνη, όσο κι αν θέλουν να μας πείσουν για αυτό τα συστημικά ΜΜΕ. Ήταν ανέκαθεν, σε όλη τη φάση διαχείρισης της πανδημίας, η ίδια η ιδεολογία της ΝΔ.

Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του σε αυτή την κρίση. Πρωτίστως όμως, είναι ευθύνη και υποχρέωση του κράτους  να προασπίζεται το αγαθό της δημόσιας υγείας για όλους τους πολίτες, και ειδικά για τους ευάλωτους. Όταν υποχωρεί το κοινωνικό κράτος, οι πολίτες βρίσκονται στο έλεος των ανισοτήτων, της φτώχειας και της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεμελίωσε και υπερασπίζεται την ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού – προνοιακού κράτους  και την αλληλεγγύη των γενεών.

*Η Θεανώ Φωτίου είναι Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.