Ο Δημος Καβαλας τιμα τη μνημη των 1.484 Εβραιων Καβαλιωτων του Ολοκαυτωματος

Στις 17 Μαΐου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ολοκαυτώματος

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ολοκαυτώματος στη μνήμη των 1.484 Εβραίων της Καβάλας θα προχωρήσει ο Δήμος Καβάλας μετά την προ 15ετίας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα πραγματοποιηθούν στις 17 Μαΐου στην Καβάλα, στη διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Μητροπόλεως. 

Η Ιστορία «θανάτου» των Εβραίων της Καβάλας

Τα άγρια και παγερά μεσάνυχτα της 4ης Μαρτίου 1943 οι Βούλγαροι κατακτητές της ΑΜΘΡ, ξεσπίτωσαν τους 1.484 Εβραίους, άνδρες γυναίκες γέροντες άρρωστους και νήπια και με τον πιο βάναυσο τρόπο, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στις καπναποθήκες στο κέντρο της πόλης, όπου τους φυλάκισαν, μισοντυμένους, νηστικούς, χωρίς νερό και φάρμακα για τους άρρωστους, επί 3 μερόνυχτα.
 
Κατόπιν τους μετέφεραν με φορτηγά αυτοκίνητα στη Δράμα, και από εκεί τους επιβίβασαν σε ανοιχτά βαγόνια, Ντεκοβίλ, μέσα στον παγερό Μάρτιο με προορισμό στο λιμάνι Λομ της Μαύρης Θάλασσας .
 
Στη συνέχεια τους επιβίβασαν σε ποταμόπλοια και μέσω του Δουνάβεως τους παρέδωσαν στους Γερμανούς συμμάχους των στο λιμάνι της Βιέννης.
 
Εκείνοι με τη σειρά τους, με φορτηγά τρένα και κλειστά βαγόνια για μεταφορά ζώων, τους οδήγησαν κατευθείαν στους θαλάμους αερίων του στρατοπέδου εξοντώσεως στην Τρεμπλίνκα της Πολωνίας.
 
Τα άψυχα κορμιά τους κάηκαν σε ανοιχτούς λάκκους, χωρίς να επιζήσει ούτε ένας.
Όπως αναφέρει ο π. Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας κ. Βίκτωρ Βενουζίου για το μνημείο «ο Δήμος Καβάλας 72 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη νύχτα, αποφάσισε να ανεγείρει μνημείο στη μνήμη των Εβραίων συνδημοτών του», εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια «για την αξιέπαινη αυτή πράξη, τόσο στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο που, με την 601/30.8.2004 απόφασή του, ενέκρινε την ανέγερση του μνημείου όσον και στη σημερινή ηγεσία του Δήμου που έκανε πράξη την παραπάνω απόφαση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.