Ο δικομανης κ. Ερντογαν

Έχει κατηγορηθεί για μεγαλομανία και προσφάτως για δικομανία. Ο λόγος για τον πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας που όπως φαίνεται δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ 1.845 Τούρκοι πολίτες έχουν μηνυθεί μέχρι σήμερα από τον Ερντογάν για αδικήματα που αφορούν στην εξύβριση του προσώπου του.
 
Ανάμεσα σε όσους έχουν μηνυθεί είναι δημοσιογράφοι, δημόσιοι λειτουργοί, απλοί διαδηλωτές κάθε ηλικίας, αλλά και το πάλαι ποτέ είδωλο του τουρκικού ποδοσφαίρου, ο γνωστός Χακάν Σουκούρ που έγραψε κάποια αποδοκιμαστικά σχόλια εναντίον του Ερντογάν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
 
Επίσης, μηνύθηκε μέχρι κι ένας 13χρονος μαθητής που στο προφίλ του στο Facebook τόλμησε να λοιδορήσει τον πρόεδρο.
 
Αν βάλουμε τα νούμερα κάτω, θα διαπιστώσουμε πως με 1.845 μηνύσεις μέσα σε 19 μήνες προκύπτουν 97 περιπτώσεις ανθρώπων που σε μηνιαία βάση στέλνονται στα δικαστήρια.
 
Πολλές από τις 1.845 αυτές περιπτώσεις, είναι διαδηλωτές που συνελήφθησαν να φωνάζουν ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα, που είναι το «Κλέφτη, Δολοφόνε, Ερντογάν».
 
Ανάμεσα στις περιπτώσεις όσων έχουν διωχθεί ποινικά είναι και πάνω από 1.100 Τούρκοι ακαδημαϊκοί, που πριν μερικές εβδομάδες υπέγραψαν μια πρωτοβουλία για την ειρήνη ζητώντας τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
 
Απ’ αυτούς τους 1.100 που υπέγραψαν, οι 505 ήδη έχουν δεχθεί πειθαρχικές διώξεις από τα (δημόσια) πανεπιστήμια τους, ενώ 37 απολύθηκαν ήδη.
 
Ο Ερντογάν έχει δεχθεί έντονη κριτική για την επιθετική αυτή του στάση έναντι των σχολίων που τον αφορούν, με την ενεργοποίηση ενός νόμου που σπάνια χρησιμοποίησαν οι προκάτοχοι του και ο οποίος απαγορεύει την προσβολή του προσώπου του προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία η εξύβριση του ανώτατου άρχοντα του κράτους τιμωρείται με τέσσερα χρόνια φυλάκιση, αλλά ο νόμος σπάνια εφαρμοζόταν στην πράξη πριν αναλάβει ο Ερντογάν πρόεδρος της χώρας.
 
Με το που ανέλαβε όμως ο Ερντογάν τον προεδρικό θώκο φαίνεται πως πήρε πιο ζεστά το θέμα και έτσι πλέον οι μηνύσεις πέφτουν… χαλάζι. Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.