Ο Χαρης Μιχαλοπουλος… ταξιδευει στο Φεστιβαλ Φιλιππων

Απαρατήρητα

Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων, μιας και ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκειά του, περιλαμβάνει και τον θεατρικό μονόλογο  «Κανείς ποτέ δεν το ‘μαθε…» του και δικού μας Χάρη Μιχαλόπουλου.

Ο μονόλογος, τον οποίο ερμηνεύει η Δέσποινα Παπάζογλου, αφορά την αναζήτηση των χειρόγραφων του Διονυσίου Σολωμού, στον οποίο είναι αφιερωμένο και το φετινό Φεστιβάλ.

Και μεταφέρουμε από το πρόγραμμα: «Στις 9 Φεβρουαρίου 1857 ο κόντες Διονύσιος Σολωμός έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του στον μάταιο τούτο κόσμο. Αμέσως ξεκίνησε ένας λυσσώδης αγώνας για την ανεύρεση των χειρογράφων του. Χαρτιά γεμάτα μουτζούρες, πρόχειρες σημειώσεις γραμμένες ανάκατα σε ιταλικά και ελληνικά. Σπαραγμένοι στίχοι, λογαριασμοί με νούμερα, διαγραφές και διορθώσεις. Αδιάψευστοι μάρτυρες της μανίας του Σολωμού για κοπιώδη, εξαντλητική, αιματώδη επεξεργασία της αρχικής έμπνευσης με στόχο το τέλειο ποίημα. Κάποια από τα χειρόγραφα αυτά βρέθηκαν, κάποια χάθηκαν(;) για πάντα. Είναι αλήθεια πως λίγες μόνο στιγμές μετά το ξεψύχισμα του ποιητή ο Γιακουμάκης Κάνδηλας, ο περίφημος εκείνος υπηρέτης του αλλά και μανιώδης χαρτοπαίχτης, αφαίρεσε χαρτιά από το γραφείο του Σολωμού, προσβλέποντας σε οικονομικό κέρδος από την πώλησή τους; Ή μήπως ευθύνεται ο Δημήτριος, ο αδελφός του ποιητή, για την καταστροφή τους; Τι περιείχε το πάντα κλειδωμένο συρτάρι στο γραφείο του ποιητή; Και ποια ήταν η Μάρθα του χαμένου σχεδιαγράμματος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» που διέσωσε από μνήμης ο Πολυλάς; Ποια η σχέση της με τη μυστηριώδη «γυναίκα με το μαγνάδι» των ιταλικών πεζών του Σολωμού; Μια γυναίκα μόνη, ένας ποιητής νεκρός, ένα σπίτι άδειο, ένας μονόλογος οριστικά και αμετάκλητα… αποσπασματικός.»

Η παράσταση θα λάβει χώρα στις 26 Ιουλίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.