Ο απροσκλητος «Ξενοφων» και ο εξωτικος “Medicane”

Απαρατήρητα

Με το «δεξί» δεν μπήκε σε καμία  περίπτωση ο «Ξενοφών» στα ελληνικά νοικοκυριά, μιας και η έλευση του μας έπιασε απροετοίμαστους.
 
Ο λόγος για το πρώτο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ο οποίος μας έπιασε στην κυριολεξία στον ύπνο, μιας και κοιμηθήκαμε με άλλη θερμοκρασία και ξυπνήσαμε με άλλη.
 
Η απότομη και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και οι θυελλώδεις άνεμοι άλλωστε είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του φαινομένου που εκτυλίσσεται  από τις αρχές της εβδομάδας, και έχει φέρει πολλαπλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων το απαγορευτικό απόπλου από λιμάνια της χώρας και κατ’ επέκταση η διακοπή δρομολογίων όπως αυτό του Πρίνου – Καβάλας, αλλά και το κλείσιμο σχολικών μονάδων στην νησιωτική μέχρι στιγμής Ελλάδα.
 
Μάλιστα σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο, έναν μεσογειακό κυκλώνα.
 
Ναι καλά διαβάσατε και όταν λέω εμείς, εννοώ στο Νότιο Αιγαίο που σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Αστεροσκοπείου  είναι πιθανό να δημιουργηθεί την προσεχή Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, με τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».
 
Κυκλώνες τέτοιου τύπου, ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes) και εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.
 
Απευχόμενοι την επιτυχία των προβλέψεων στη συγκεκριμένη περίπτωση να πούμε πάντως ότι ο «Ξενοφών» θα παραμείνει στην χώρα μας και στην περιοχή μας τουλάχιστον έως και την Παρασκευή όταν και αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά να εξασθενεί.
 
Ένας απρόσκλητος «επισκέπτης» την άφιξη του οποίου καθόλου δεν χαρήκαμε! Ας ελπίσουμε στη γρήγορη και ανώδυνη αναχώρησή του. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.