Ο αυθεντικος κ. Πετρος Κουρουκεχαγιας

«Αν κάποιος ξέρει τι θα πει παστουρμάς και καβουρμάς σε αυτή την πόλη τότε είναι ο Πέτρος Κουρουκεχαγιάς…» διάβασα τις προάλλες στο facebook. Μία ανάρτηση που συνοδευόταν από την φωτογραφία ενός πολύ γνωστού μου ανθρώπου, σε μία «πόζα» που επίσης έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια.
 
Πελάτισσα γαρ, από κούνια, στην κυριολεξία στο μάρκετ της οικογένειας Κουρουκεχαγιά στην γειτονιά μου, με τις θύμησες του κ.Πέτρου και της κ. Κατερίνας, που με κανάκευαν από μικρή. Ο μεν κ. Πέτρος, master στα εκλεκτά τυροκομικά και αλλαντικά, που αλλού δεν βρίσκεις, ως βοηθό δοκιμαστή και η δε κ. Κατερίνα με τα κεράσματά της από ο,τιδήποτε επιθυμούσε η καρδιά ενός μικρού παιδιού, από το μαγαζί, με ιδιαίτερη προτίμηση στα περί καλλωπισμού γιατί με «έκοβε» από τότε.
 
Ο Λάζαρος λοιπόν ανήρτησε την φωτογραφία αυτή, μαζί με την έως τώρα ιστορία του κ. Πέτρου και κατ’ επέκταση την ιστορία πολλών εξ ημών, παλαιότερων και νεότερων εμού, όπως την ζούσαμε και την ζούμε εντός του καταστήματος. Ο κ. Πέτρος λοιπόν δια χειρός Λάζαρου…
 
«Το 1971 ερχόμενος από την Αθήνα όπου δούλευε στην ομάδα του Ξαρχάκου και με παρέες φυσικά τότε την Τζένη Καρέζη , τον Ξυλούρη και άλλους, έφτιαξε το ΕΛΙΖΕ στη Κομοτηνή, αντίγραφο του τότε θρυλικού καταστήματος της Αθήνας. Ήταν η πρώτη πιτσαρία της Κομοτηνής μαζί με τον Χρόνη Δημητριάδη που συνεχίζει έως σήμερα μέσω της Μαριάνας (κόρη του) την παράδοση στη πίτσα. 

Μετά ως ιδιοκτήτης της “χρυσής εποχής” του αναψυκτηρίου του Πάρκου Κομοτηνής, ήταν ο πρώτος που έφερε την ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ στην πόλη. 

Το 1981 ιδιοκτήτης τότε της Ταβέρνας “ΖΥΓΟΣ” , ήταν ο πρώτος που σύστησε στο κόσμο της Κομοτηνής το ποιοτικό φαγητό εστιατορίου. Πελάτες του τότε ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Νίκος Φιλίππου, σχεδόν όλοι οι Δήμαρχοι και Νομάρχες της πόλης μας και επιφανείς επιχειρηματίες και φίλοι.  Έκαναν τον «Ζυγό» την καλύτερη ταβέρνα στην ιστορία αυτής της πόλης.
 
Το 1990 «μεταπήδησε» η οικογένεια στον χώρο των τροφίμων και από τότε έως σήμερα αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό στην αγορά αλλαντικών και τυροκομικών στην πόλη.  Πολλοί προσπάθησαν να μας αντιγράψουν αλλά πάντα ο κ. Πέτρος ήταν ένα βήμα μπροστά διότι ήξερε πολύ καλά ότι “ο εχθρός του καλού προϊόντος είναι το καλύτερο από αυτό”». Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.