Νικολοβαρβαρα εμπρος μας!!!

Τελικά ο καιρός, όπως πάντοτε συνέβαινε, έχει τη δική του αυτονομία. Και ο λαϊκός λόγος που συσχετίζεται με τις εκφράσεις του, σοφός. Σοφός, αφού πέρασε από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα, και στη γλώσσα και στην παράδοση, μια και μεταφέρει αλήθειες, παρατηρήσεις επί του φυσικού περιβάλλοντος με επαναληπτικότητα χρόνων.

Αυτός ο διαχρονικός λαϊκός λόγος λέει λοιπόν και μας προετοιμάζει ότι του «Αϊ Αντριώς αντριεύει το κρύο» κι αυτό το ζήσαμε κι εφέτος, με τους χιονιάδες και το «απόκοσμο» κρύο, όπως το χαρακτήρισε συνεργάτης, σε περιοχές όπως η Θράκη όπου δεν χιόνισε. Απόκοσμο κρύο… που κλείνει τους τυχερούς στα σπίτια τους και στη ζεστασιά τους και τους σκηνίτες και τους αστέγους ή στο θάνατο ή στη διαμαρτυρία.
 
Ο καιρός ορίζει όμως και τη γαστρονομική μας παράδοση, άρα τι καλύτερο εν μέσω νηστείας των Χριστουγέννων, από μια ζεστή και χυλωμένη, με την προσθήκη νισεστέ, «βαρβάρας», που οι νοικοκυρές ετοιμάζουν από βραδύς και μοιράζουν από σπίτι σε σπίτι, ανταλλάσσοντας ουσιαστικά τη θερμαντική βαρβάρα, που μαγειρεύεται με την αφορμή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας που είναι συνάμα και προστάτιδα του πυροβολικού.
 

Και του χρόνου, με κρύο, βαρβάρα αλλά και Αϊ Νικόλα, που επίσης έχει σχέση με τη Θράκη, αφού σώζει τους ναυτικούς, μια παράδοση ιδιαίτερα κραταιή στην περιοχή μας, αφού εδώ κατοικοέδρευαν οι αρχαίοι Διόσκουροι που τότε, προ Χριστού, είχαν αναλάβει το ίδιο έργο…
Όσο για το σκοτάδι του χειμώνα, λίγο ακόμη και του Αϊ Σπυρίδωνα «σπυρί-σπυρί» θ’ αρχίσει να μεγαλώνει η μέρα… Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.