Νεα εκθεματα στο μουσειο καλαθοπλεκτικης

Απαρατήρητα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της συλλογής του «παγκοσμιοποιημένου» Μουσείου Καλαθοπλεκτικής. Στις προθήκες του συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί και εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, πολύ πιο πέρα από τα όρια τους ελληνικού πολιτισμού. Καλάθια και πλεκτά σκεύη από περιοχές όπου λαοί δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό και μας κληροδότησαν διαχρονικά με έργα της παν-ανθρώπινης ευρηματικότητας και της αισθητικής ευαισθησίας. Πλέον τις προθήκες του μουσείο κοσμούν δύο νέα εκθέματα. Πρόκειται για:
 

1) Αραβικό ριπίδι (βεντάλια), για «αέρα», αλλά και όργανο για την απομάκρυνση των μυγών πάνω από τα σκεύη με το φαγητό, από το σουλτανάτο του Ομάν και ειδικότερα από την περιοχή Σαλαλάχ.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σκούπα για μικρές επιφάνειες.
Ως σκούπα, διευρύνει τον καταπληκτικό κόσμο των σαρώθρων (σκουπών) που εκτίθενται στο Μουσείο, με πολυάριθμες και συχνά αναπάντεχες πρακτικές και συμβολικές χρήσεις

2) Πλεκτός δίσκος από το Πακιστάν, με έγχρωμο διάκοσμο (διάμετρος 40 εκ. και ύψος 7εκ.), κατασκευασμένος με την πανάρχαι η σπειροειδή πλέξη, που τη συναντούσαμε μέχρι τη δεκαετία του 1960/70 στα νησιά του Αιγαίου και σήμερα στην Κύπρο (τσέστος). 
Είναι το πιο πρόσφατο απόκτημα από την πρωτεύουσα Καράτσι, όπου ταξίδεψε ο εκλεκτός φίλος του Μουσείου κ. Παναγιώτης Δημητρόγλου (Βέροια).

Η απόκτησή του έγινε υπό την προστασία της πακιστανικής αστυνομίας, λόγω της δράσης των τζιχαντιστών. Άλλη μια μικρή/αθέατη αλλά ενδιαφέρουσα σημείωση στο βιογραφικό του συγκεκριμένου εκθέματος. Ατέλειωτες οι περιπέτειες και οι κίνδυνοι, που συνδέονται με την απόκτηση των καλαθιών.Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.