Να βρεθει λυση

Της έκδοσης

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε μεταφέρει και γράψει παράπονα συμπολιτών σε σχέση με την καθαριότητα της Κομοτηνής αλλά πιο εξειδικευμένα για την επάρκεια ή μη της λειτουργίας των αρμόδιων συνεργείων.

Στο θέμα επανερχόμαστε καθώς μόλις το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις συμπολίτες μας απαθανάτισαν την εικόνα των ξέχειλων κάδων απορριμμάτων από το κέντρο της πόλης και τα διάσπαρτα σκουπίδια, αποτέλεσμα τόσο των πρακτικών που ακολουθούνται και από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα πέριξ (βλέπετε κουτιά) αλλά και της παρουσίας αδέσποτων ζώων που αναζητούν αποφάγια μέσα στα σκουπίδια (βλέπετε σκισμένες σακούλες κ.ο.κ.).

Τα προαναφερθέντα έχουν γραφτεί και καταγγελθεί πολλάκις στον τοπικό τύπο και τα social media και ως τέτοιες καταγγελίες έχουν απαντηθεί και από τους αρμοδίους, στην προκειμένη τον Δήμο Κομοτηνής προς τους οποίους στρέφονται και τα «βέλη».

Ωστόσο γίνεται φανερό από την επανάληψη των ίδιων εικόνων ότι εδώ δεν είναι θέμα επάρκειας ή μη των πρακτικών του Δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών του, αλλά της δικής μας πρακτικής και εν προκειμένω των επαγγελματιών.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε τέσσερις κάδους ανακύκλωσης, που πλαισιώνονται από μπλε κώδωνα και δύο υπόγειους κάδους. Και όμως τα κουτιά ξεχειλίζουν των κάδων και καθώς οι κάδοι είναι γεμάτοι από αδίπλωτα επίσης κουτιά, μεταξύ άλλων, και τα υπόλοιπα κουτιά απλά τα έχουν εναποθέσει γύρω.

Την ίδια ώρα είναι εμφανές ότι το περιεχόμενο των σκισμένων σακούλων κάθε άλλο παρά «ανακυκλώσιμο» είναι, εκτός αν τα αποφάγια θεωρούνται ανακυκλώσιμα. Και όλα αυτά την ώρα που και ο αριθμός των κάδων, στο συγκεκριμένα σημείο, θα μπορούσε να θεωρηθεί και «ρεκόρ», αφού δεν θυμόμαστε να έχουμε δει αλλού τόσους κάδους συγκεντρωμένους.

Το παρόν σχόλιο δεν έρχεται να προσθέσει κάτι στην ήδη γνωστή και πολλάκις κατατεθειμένη γνωστοποίηση του προβλήματος, ούτε να «αθωώσει» την όποια δημοτική αρχή από την ευθύνη της επαρκούς καθαριότητας της πόλης και της ανάγκης συχνότερων και περισσότερων δρομολογίων των απορριμματοφόρων, έρχεται ωστόσο να δείξει, επίσης για πολλοστή φορά, ότι ακόμα και αν κρίνουμε ως αναποτελεσματικούς τους αρμοδίους, η υφιστάμενη κατάσταση της Κομοτηνής σε όρους καθαριότητας, είναι και ζήτημα αποτελεσματικότητας ημών των πολιτών, ζώντων και λειτουργούντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.