Να κρατησουν τα αναχωματα…

Απαρατήρητα

Περίπου 60 χρόνια πριν, ο Μπουκλουτζάς είχε ξεχειλίσει, και είχε προκαλέσει καταστροφές σε όλη την πόλη της Κομοτηνής.

Η λύση που επιλέχθηκε είναι γνωστή σε όλους μας (μπάζωμα) όμως επειδή δεν μπορούμε (και δεν πρέπει, για να προλάβουμε τους κακόπιστους) να μπαζώσουμε όλα τα ποτάμια της Ροδόπης, το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων, και πως αυτά θα αντέξουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους σοβαρά.

Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο πρόσφατο φαινόμενο, όταν σε δύο οικισμούς, σε Λοφάριο και Μαυρομμάτι, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε όχι επειδή ο ποταμός υπερχείλισε, αλλά γιατί είχαμε ρήξη στα αναχώματα.

Γιατί το να ζητά κάποιος αντιπλημμυρική προστασία και εύκολο είναι, και δημοφιλές (ποιος θέλει να πλημμυρίζει;). Δυστυχώς στην απόσταση από τη θεωρία στην πράξη είναι που, όπως σε πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα, κάπως τα χαλάμε.

Από τη μια οι συγκρούσεις αρμοδιοτήτων, από την άλλη το γεγονός ότι η αντιπλημμυρική προστασία δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, προσθέστε λίγο προστατευόμενες ζώνες και το γλυκό θα δέσει.

Ιδιαίτερα αυτές τις εποχές, που η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει επιπλέον πιέσεις στα συστήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί, θα πρέπει όλοι οι φορείς, όχι μόνο να καθίσουν το ίδιο τραπέζι, αλλά να δημιουργήσουν από κοινού, ένα σχέδιο και πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική προστασία από την αρχή μέχρι το τέλος όλων των ποταμών, λεκανών απορροής, λιμνών κ.ο.κ.

Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου, άλλωστε αυτές μπορούν να τις εξηγήσουν καλύτερα άλλοι, πιο ειδικοί στα θέματα αυτά από εμάς, όμως θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική.

Γιατί οι σημειακές παρεμβάσεις, θα μετακινήσουν απλώς το πρόβλημα αλλού, και τελικά απλά θα πρέπει να εκκενώνουμε άλλους οικισμούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.