Να εξαγουμε τεχνογνωσια για τις εκλογες στην Σλοβακια

Τρόπους να φέρουν τους ψηφοφόρους στις κάλπες αναζητούν στην Σλοβακία

Τρόπους να φέρουν τους ψηφοφόρους στις κάλπες αναζητούν στην Σλοβακία, όπου έπεσε η πρόταση να δοθεί έκτακτο κρατικό επίδομα 500 ευρώ σε κάθε πολίτη της χώρας που θα επιτελέσει το εκλογικό του δικαίωμα στις πρόωρες εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου στη χώρα, και μάλιστα από τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

Η ιδέα μπορεί να φαίνεται καινοφανής, όμως θα πρέπει να πούμε πως για ακόμα μια φορά, οι βόρειοι μας Ευρωπαίοι έρχονται πίσω από το αθάνατο ελληνικό πνεύμα, μιας και είναι γνωστός ο αστικός μύθος (σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έχουμε ένα αποκλειστικό δημοσίευμα για το συμβάν, σε διαφορετική περιοχή βέβαια) για το ψηφοδέλτιο που «ρίχτηκε» στην κάλπη μαζί με ένα πενηντάευρο, «δώρο» υποψηφίου προς ψηφοφόρο που δεν ανοίχτηκε, που όμως υποψιαζόμαστε πως έχει μια βάση στην αλήθεια.

Άλλωστε είναι γνωστό (και το είχαμε διαπιστώσει ιδίοις όμματι) πως στις προμνημονιακές εποχές, τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο ανταγωνιζόταν τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας στις μετακινήσεις οπαδών, τόσο προς συγκεντρώσεις, όσο και προς την κάλπη.

Πέρα όμως από το αστείο του πράγματος, υπάρχει και το σοβαρό: η δημοκρατία δεν έχει πέσει εξ ουρανού, αποτελεί κατάκτηση αλλά και δικαίωμα, που πρέπει να το διεκδικήσεις, και πρέπει να προσέλθεις στην κάλπη για να το κάνεις. Αν πρέπει να δελεάσεις τους πολίτες για να την σώσεις, όπως προτείνει ο Σλοβάκος πολιτικός, τότε τα προβλήματά σου, τόσο ως πολίτευμα όσο και ως κράτος, είναι πολύ σοβαρά και σίγουρα δεν μπορεί να λυθούν με 500ευρά.

Τώρα θα πείτε, τι διαφορά έχει το επίδομα των 500 ευρώ για να ψηφίσεις, από τις παροχές που δίνουν προεκλογικά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα; Όχι μεγάλη, αυτό είναι η αλήθεια, αλλά οι Σλοβάκοι δοκίμασαν και τις παροχές και φαίνεται πως δεν δουλεύουν.

Για αυτό πρέπει εμείς να βοηθήσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη, που ζορίζονται τόσο πολύ με τις εκλογές τους: έχουμε την τεχνογνωσία και στις υποσχέσεις, και στο φακελάκι, ακόμα και στο πώς να τους φέρουμε μέχρι τις κάλπες. Ας εξάγουμε λοιπόν πολιτισμό για ακόμα μια φορά, αυτή τη φορά εκλογικό…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.