Μονο 12 χρονια τους πηρε στην Καβαλα για να ξεκινησουν την αξιοποιηση του παλιου τους Νοσοκομειου

Απαρατήρητα

Μόλις 12 χρόνια χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει ο Δήμος Καβάλας να λάβει στα χέρια του απόφαση, που να δείχνει πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν αξιώνει δικαιώματα επί του παλιού Νοσοκομείου (αυτού που βρίσκεται κοντά στην πεσμένη γέφυρα), ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή του από αυτόν.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καβάλας, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη και του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη, το ελληνικό δημόσιο, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας και της απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, δεν αξιώνει πλέον δικαιώματα επί του παλαιού νοσοκομείου.

Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την αξιοποίηση τόσο του οικοπέδου, όσο και των κτηριακών εγκαταστάσεων του συγκεκριμένου ακινήτου. Βέβαια έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια, μιας και οι προσπάθειες του Δήμου να προχωρήσει σε αξιοποίηση, ξεκινούν από το 2008, μετά την μετακίνηση του Νοσοκομείου στη νέα του δομή. Από εκεί και πέρα όμως, ξεκινά μια Οδύσσεια (ή μάλλον υπερ-Οδύσσεια, του Οδυσσέα του πήρε μόνο 10 χρόνια για να ταξιδέψει από την Τροία στην Ιθάκη) και η προσπάθεια 4 δημάρχων, στελεχών του Δήμου και όχι μόνο, καθώς και πολιτικών, ώστε να φτάσουν σε αυτή την πολυπόθητη απόφαση.

Και φυσικά αυτό ήταν μόνο η αρχή, γιατί στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η αξιοποίηση του κτηρίου, η χρηματοδότηση για την οποία πιθανότατα θα πρέπει να αναζητηθεί, αφού γίνουν και οι σχετικές μελέτες, που σημαίνει ότι θα περάσουν ακόμα μερικά χρόνια μέχρι το παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας να επιστρέψει στην κοινωνία, αν όλα πάνε καλά, 20 χρόνια μετά την εγκατάλειψή του.

Το κακό είναι ότι αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται στο μήκος και το πλάτος της περιοχής μας, και σε πολλά σημεία της χώρας, δεσμεύοντας κτίρια, αλλά και πόρους, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι μακρόσυρτες και αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες (αν είμαστε τυχεροί). Ιδού βέβαια και πεδίο δόξης λαμπρό για τους επίδοξους ψηφιοποιητές και μεταρρυθμιστές του κράτους.

Σε αυτό το σημείο κανονικά θα έμπαινε και η πάγια πλέον, προειδοποίηση για την ανάγκη προετοιμασίας για την χρήση του κτιρίου του Νοσοκομείου Κομοτηνής με την δημιουργία του νέου, όμως και εμείς έχουμε βαρεθεί να τα γράφουμε, και φοβόμαστε ότι και οι αναγνώστες μας έχουν βαρεθεί να τα διαβάζουν. Στο τέλος, ή θα παρέμβει το Ίδρυμα και θα κάνει κάτι στο χώρο, ή θα έχουμε και εδώ ένα πολυετές γαϊτανάκι παρόμοιο με αυτό της Καβάλας, για να έχουμε και να ασχολούμαστε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.