Μονη λυση για το Λιμανι Ιμερου η μελετη απο την Περιφερεια ΑΜΘ συμφωνα με τον Κωστα Κατσιμιγα

Έκλεισε και πάλι το στόμιο του λιμανιού

Μόνο με ανάθεση από την Περιφέρεια ΑΜΘ, σε έμπειρο μελετητικό γραφείο, μπορεί να βρεθεί λύση για το θέμα του λιμανιού Ιμέρου, τονίζει σε ανάρτησή του ο πρώην εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΑΜΘ, πρώην Αντινομάρχης Ροδόπης και πρώην περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Κατσιμίγας, τονίζοντας πως παρά τον καθαρισμό που έγινε πριν από μερικές μέρες, το στόμιο του λιμανιού φαίνεται πως κλείνει ξανά.

Όπως σημειώνει το λάθος ξεκίνησε από την κατασκευή του λιμανιού, και από τότε δεν έγινε τίποτα για αν διορθωθεί, με τις όποιες παρεμβάσεις παλιότερα της Νομαρχίας, και στη συνέχεια της Περιφέρειας, να λύνουν μόνο προσωρινά το πρόβλημα.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

«Ο Ίμερος είναι ένα χωριό Νότια της Κομοτηνής τρία χιλιόμετρα  από τη θάλασσα. Πριν από αρκετά χρόνια κατασκευάστηκε ένα αλιευτικό καταφύγιο, λιμανάκι το λένε οι ντόπιοι, όπου έδεναν μικρά καϊκάκια. Αρκετοί κάτοικοι του Ιμέρου αλλά και από τις γύρω περιοχές αποφάσισαν να βιοποριστούν και με την παράκτια αλιεία. Ωστόσο αλλεπάλληλα κατασκευαστικά λάθη τόσο στο ίδιο το λιμάνι όσο και στη γύρω παράκτια περιοχή δημιούργησαν προβλήματα στο στόμιο με αποτέλεσμα αυτό να μπαζώνεται με φερτά υλικά, κυρίως φύκια και να κλείνει ουσιαστικά το καταφύγιο με ότι αυτό σημαίνει για τους αλιείς που αναγκάζονται πλέον να δένουν  στη Μαρώνεια ή το Φανάρι που απέχουν 8 και 12 μίλια αντίστοιχα.

Πολλοί “προφέσορες” έσπευσαν και είπαν το μακρύ τους και το κοντό τους και τελικά κατασκεύασαν ένα μώλο έξω από το λιμάνι που έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Το τραγικό στην υπόθεση είναι ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων για το οποίο το λιμανάκι του Ιμέρου αποτελεί την τελευταία προτεραιότητα.

Η Νομαρχία Ροδόπης στο παρελθόν και η Περιφέρεια τα τελευταία 13 χρόνια έσπευδαν και καθάριζαν τον δίαυλο από τα φερτά καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους αλλά εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Τα παχιά λόγια και οι υποσχέσεις του απελθόντος αντιπεριφερειαρχη Ροδόπης έμειναν υποσχέσεις. Άλλωστε όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, όπως η ίδια καμάρωνε, είχε δρομολογήσει τα πάντα, αλλά 9 χρόνια τίποτε δεν ολοκλήρωσε και τίποτε δεν παρέδωσε.

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης πριν 10 μέρες καμάρωνε στο Facebook για τον εκ νέου καθαρισμό του διαύλου. Στην σημερινή φωτογραφία βλέπετε ότι το στόμιο του λιμανιού και πάλι έκλεισε και οι αλιείς πρέπει πάλι να μετακινηθούν στα γειτονικά λιμενικά καταφύγια ξοδεύοντας τα όποια έσοδά τους από τα αλιεύματα σε πετρέλαιο. Φυσικά ο νέος αντιπεριφερειάρχης δεν ευθύνεται. Αλλά είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βρεθεί οριστική και σοβαρή λύση του προβλήματος. Να γίνουν σοβαρά έργα ή να γίνει άλλο λιμανάκι σε άλλη θέση. Η μέχρι τώρα λύσεις με άρπα – κόλα μελέτες στην αμάκα από Πανεπιστήμια και δήθεν ειδικούς αποδείχτηκαν άχρηστες.

Πρέπει άμεσα η Περιφέρεια να προκηρύξει και να αναθέσει μελέτη όπως προβλέπει ο Νόμος, να το αναλάβει ένα έμπειρο μελετητικό γραφείο προκειμένου να γίνει στη συνέχεια ένα σοβαρό έργο. Μέχρι τότε το λιμανάκι του Ιμέρου θα είναι ένας τρύπιος κουμπαράς και οι αλιείς του Ιμέρου θα ταλαιπωρούνται ή θα εγκαταλείψουν τα σκάφη τους και τη δουλειά τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.