Μνημη ολοκαυτωματος, η συναγωγη της Κομοτηνης και μια προταση

Η επισυναπτόμενη φωτογραφία είναι παρμένη από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας και αποτυπώνει τη συναγωγή που υπήρχε εντός των τειχών του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής. Σήμερα ως γνωστόν, στο σημείο δεν απομένουν παρά μόνο, τα θεμέλια. Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί το 1983 η απόφαση της τότε 4ης Εφορείας νεώτερων μνημείων με την οποία το κτίριο είχε κριθεί ως διατηρητέο όμως τον Απρίλιο του 1994 αποφασίστηκε η κατεδάφισή της. Και κάπως έτσι, μαζί με τη συναγωγή κατεδαφίζεται και ένα από τα τελευταία κτίρια-αποδείξεις παρουσίας στην πόλη Εβραϊκής Κοινότητας.
 
Η υπενθύμιση γίνεται κυρίως με αφορμή την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος που έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 27 Γενάρη κάθε έτους. Μία μνήμη που μάλλον διαφεύγει τοπικά της προσοχής μας καίτοι η πόλη μας είχε και αυτή τα θύματά της. Μία μνήμη που περιορίζεται πλέον για την πόλη μας στην ύπαρξη ενός αφιερωματικού μνημείου στο Πάρκο και πέραν τούτων ουδέν.
 
Το παρόν όμως δεν γράφεται για την έκφραση ενός «παραπόνου», αλλά θα επιχειρήσει να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο -με την ελπίδα ότι θα βρει ευήκοα ώτα- μια πρόταση για την πόλη που δεν αρκεί να διαφημίζεται μόνο ότι είναι πολυπολιτισμική, αλλά θα πρέπει κάπως και να το αποδεικνύει.
 
Η πρόταση λοιπόν είναι η διοργάνωση μιας γιορτής πολυπολιτισμικότητας στην πόλη, μια γιορτή που θα καλύπτει και θα αναδεικνύει τις καταβολές όλων των στοιχείων που πέρασαν, διέμειναν και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην πόλη. Ένα αποτύπωμα που μπορεί σήμερα να σκεπάζεται από τη λήθη του χρόνου, όμως σίγουρα είναι εκεί, μάς περιμένει να το ανακαλύψουμε και βέβαια να το αναδείξουμε… Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.