Μισο εκατομμυριο ευρω στο ΕΚΠΑ δωριζει το Ποταμι

Για την ενίσχυση των ερευνητικών του προγραμμάτων και τον περιορισμό του braindrain

Μπορεί το Ποτάμι μετά και το απογοητευτικό ποσοστό που κατάφερε να κερδίσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές και την μετέπειτα απόφασή των μελών του να μην κατέλθουν στις βουλευτικές εκλογές, να πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα ως προς το μάλλον «δυσοίωνο» μέλλον του, ωστόσο αυτή τη φορά κατάφερε να αποτελέσει πρώτη είδηση χάρη στην απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να δωρίσει μισό εκατομμύριο ευρώ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ στη προχθεσινή συνάντηση 200 περίπου φίλων του Ποταμιού που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποκάλυψε την απόφασή του να δωρίσει ουσιαστικά το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε το κόμμα στις 21 Ιουνίου το οποίο αντιστοιχεί ουσιαστικά στα 450.000 ευρώ, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  όχι μόνο γιατί είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας αλλά και γιατί δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις για την συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Αιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με αποτέλεσμα κάποιοι από τους διδάκτορες να καταφεύγουν στο εξωτερικό.
 
Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο ίδιος δεν είναι η πρώτη φορά που το Ποτάμι προχωράει σε χορηγίες καθώς στο παρελθόν μικρότερα ποσά έχουν δοθεί σε δράσεις που αφορούν την βελτίωση της ζωής παιδιών με αναπηρία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία ωστόσο δεν ανακοινώθηκαν ούτω ώστε να μην θεωρηθεί ότι πραγματοποιήθηκαν για να επηρεάσουν προεκλογικά την κοινή γνώμη επιδιώκοντας σε περαιτέρω ψήφους.
 
Μάλιστα τα συνάδελφα μέσα αναφέρουν πως πριν την οριστική απόφαση του ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε την γνώμη του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η ενέργεια του είναι απολύτως μέσα στα πλαίσια του νόμου και των ορίων δράσης ενός επικεφαλής πολιτικού σχηματισμού, πόσο δε μάλλον όταν τα λεφτά επιστρέφονται στην ουσία στο Δημόσιο.
 
Της δημοσιοποίησης της εν λόγω πρωτοβουλίας ακολούθησαν και αρκετά σχόλια που έκριναν πως μάλλον η δωρεά αυτή αποτελεί προάγγελο της οριστικής παύσης λειτουργίας του Ποταμιού. Είτε όντως η φημολογία αυτή ευοδωθεί είτε όχι, δεν παύει να αποτελεί μία ασυνήθιστη και πολυσήμαντη πρωτοβουλία και μία μικρή μεν, απτή δε προσπάθεια αν μη τι άλλο στον περιορισμό του braindrain, την οποία και επικροτούμε. Εύγε. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.