Μηπως και ημερα κοινωνικης συμπεριφορας στο διαδικτυο;

της έκδοσης

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων ημερών, η Παρασκευή που μόλις πέρασε ήταν αφιερωμένη στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν ανά τον κόσμο. Και καλώς, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ο κόσμος του διαδικτύου δεν είναι ένας κόσμος «αγγελικά πλασμένος». Όμως δίπλα σε αυτή την ημέρα, φρονούμε πως θα πρέπει να θεσπιστεί και μια ημέρα για την κοινωνική συμπεριφορά στο διαδίκτυο.
 
Τι εννοούμε; Είναι γνωστό ότι με την ανάπτυξη του διαδικτύου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν αρχικά δειλά δειλά την εμφάνισή τους και σήμερα καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος όσο αφορά τον χρόνο που καταναλώνει κάποιος στο διαδίκτυο. Και βέβαια όπως λίγο πολύ έχουμε αντιληφθεί όλοι, κάθε άλλο παρά κοινωνικά είναι τα εν λόγω μέσα. Δεν αναφερόμαστε στη ψευδαίσθηση κοινωνικότητας που προσφέρουν αλλά  στην ψευδαίσθηση μίας δήθεν νόμιμης ασυδοσίας.
 
Λίγο η αντίθεση της φυσικής απομονωμένης παρουσίας του χρήση μπροστά σε ένα Η/Υ, ένα tablet ή ένα κινητό σε σχέση με την πολυκοσμία των κοινωνικών δικτύων, λίγο η αστραπιαία διάχυση της πληροφορίας και ο πλουραλισμός των απόψεων δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας διαδικτυακής κοινωνίας μη κοινωνίας. Μίας κοινωνίας δηλαδή που ο καθένας μπορεί να εκφράζεται, όπως θέλει χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των κοινωνικών συμβάσεων (στις πιο soft περιπτώσεις) ή του νόμου (στις πιο extreme). Από ειρωνείες και βρισιές μέχρι απειλές (συχνά και κατά της ζωής), ρατσιστικά παραληρήματα, σεξισμό και γερές δόσεις βίας.  
 
Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή του γόνιμου διαλόγου, όμως έχουμε την υποψία πως αυτή η περίπτωση προτιμά αλλού και αλλιώς να εκφράζεται…  και, μεταξύ μας, ορθώς πράττει.
 
Ο κανόνας όμως βρίσκεται, δυστυχώς, (θεωρούμε) στην πρώτη περίπτωση. Και οφείλουμε όλοι να αναστοχαστούμε «τα έργα και τις ημέρες μας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως με τέτοιου είδους συμπεριφορές σε τίποτα δεν διαφέρουμε από αυτούς που -υποτίθεται- θίγουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.