Μηνυσεις ναι, διαπαιδαγωγηση ομως;

Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά στο χώρο που μας περιβάλλει και αφορά εμάς και τα παιδιά μας. Συμφωνούμε και στις μηνύσεις ως έσχατο μέσον διαπαιδαγώγησης που ίσως, λόγω φόβου, συμβάλλει στη θεραπεία του προβλήματος με κατασταλτικό τρόπο.
 
Θεωρούμε όμως ότι η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της μη ρύπανσης του δημόσιου χώρου είναι θέμα παιδείας και ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία του Δήμου με τους φορείς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να υπάρχουν μαθήματα ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης ότι ο δημόσιος χώρος που μας περιβάλλει είναι δικός μας, χώρος ευθύνης μας και, συγχρόνως, δείκτης του πολιτισμού μας.
 
Και όχι μόνο, αφού σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Ροδόπης, αυτή η εκστρατεία συνειδητοποίησης θα πρέπει να λάβει χώρα παντού, σε όλη την έκταση της Ροδόπης, κι ίσως θα άξιζε ένα τμήμα κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος να αφιερωθεί σ’ αυτό.
 
Θα πείτε ότι σε ορεινούς οικισμούς δεν υπάρχουν ακόμη κάδοι περισυλλογής και αποκομιδής των σκουπιδιών, η επιμόρφωση μας «μάρανε»; Κι όμως χρόνια χωρίς να έχει κράτος πέρασε η χώρα και τότε, τα χρόνια του παραδοσιακού πολιτισμού, όλα λάμπανε από πάστρα… Αρα, αφού χάσαμε τα αυτονόητα, μήπως ό,τι μας απομένει είναι η εκπαιδευτική «παράδοση» της σχολικής πράξης;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.