Μικρες ιστοριες ελληνικης γραφειοκρατικης τρελας

Απαρατήρητα

Στην κινούμενη άμμο αρμοδιοτήτων που αποτελεί το Ελληνικό κράτος, αλλά και στην διαχρονική προχειρότητα της νομοθέτησης, φαίνεται πως παγιδεύτηκε η απαλλοτρίωση των εκτάσεων για τον ποδηλατόδρομο που θα δημιουργηθεί προς το Κόσμιο, μιας και η Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας υποχρεώθηκε να ακυρώσει την παλιότερη απόφασή της για κήρυξη απαλλοτρίωσης, ως αναρμόδια, για να την προκηρύξει ξανά η ίδια… ως αρμόδια.

Πως συνέβη αυτό; Έτυχε η πρώτη απόφαση να ληφθεί σε μια περίοδο «κενού» που είχε δημιουργήσει, στην απέραντη  σοφία του, ο Νομοθέτης.

Και αυτό γιατί από το 2010, με τον Καλλικράτη, η αρμοδιότητα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων βρισκόταν στην οικονομική επιτροπή, κάτι που θεσμοθετήθηκε εκ νέου το 2019. Όμως το 2020, με νόμο που ψηφίστηκε περίπου ένα μήνα πριν προχωρήσει στην απαλλοτρίωση η Οικονομική Επιτροπή, αντικαταστάθηκε το άρθρο για τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής Περιφερειών, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται πλέον σ’ αυτό, η πρόβλεψη για την απαλλοτρίωση.

Και έτσι παρέμεινε ο νόμος, μέχρι που, όπως φαίνεται, κάποιος το πήρε είδηση και με νόμο του Απριλίου 2021 επαναπροστέθηκε η αρμοδιότητα στις Οικονομικές Επιτροπές.

Όλα αυτά σημαίνουν πως τη χρονική στιγμή της κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης από την Οικονομική Επιτροπή (3/12/2020), η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης τη συγκεκριμένη εκείνη χρονική στιγμή, δεν αποτελούσε αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής και ως εκ τούτου δεν είναι νόμιμη.

Επειδή όμως η αρμοδιότητα δόθηκε ξανά στην Οικονομική Επιτροπή, αυτή έπρεπε, και αυτό έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή της, για να εισαχθεί ξανά το θέμα σε συνεδρίαση της επιτροπής και να κηρυχθεί αυτή εκ νέου.

Στο μεταξύ όμως, χάθηκαν έξι μήνες, γιατί ουσιαστικά, όπως είναι το πιθανότερο, κάποιος ξέχασε απλώς να προσθέσει ρητά την αρμοδιότητα στη διάταξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες αγκυλώσεις καθυστερούν ακόμα και τα πιο απλά πράγματα, και πολύ φοβόμαστε, πως δεν θα είναι και η τελευταία…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.