Μια πρωτοτυπη εκδοση για τον οικισμο των Αγιων Θεοδωρων

Που φέρει την υπογραφή των Σοφία Ανέστη και Κωνσταντινιά Κατσαρίδου

«Οι ιστορίες της γιαγιάς για την πατρίδα» και  «η αγάπη για τον τόπο», ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία μιας πρωτότυπης έκδοσης για τον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων,  με αναφορά στην προσφυγιά, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις  των κατοίκων, που φέρει την υπογραφή της κ. Σοφίας Ανέστη, μέλους του οικείου αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου «Σπάρτακος»  και της κ. Κωνσταντινιάς Κατσαρίδου, μέλους της διοίκησης του συλλόγου.
 

 
Σοφία Ανέστη
 
«Η δύναμή μας ήταν η αγάπη για τον τόπο, ο σεβασμός στους προγόνους, και κυρίως η επιρροή που είχαμε από τη γιαγιά που μονίμως μιλούσε για την πατρίδα»

 
Η ιδέα για την έκδοση προέκυψε, το φθινόπωρο του 2014, σε μια από τις συνελεύσεις του νεοσύστατου συλλόγου των Αγίων Θεοδώρων  και με συγκεκριμένη πρόταση για την υλοποίησή της. «Προτείναμε να κάνουμε ένα βιβλίο ώστε να φαίνεται η ιστορία του χωριού. Επίσης, η  προέλευση των κατοίκων, οι οποίοι είναι πρόσφυγες από το 1922, και να καταγράψουμε στοιχεία σχετικά με την παράδοση και τον πολιτισμό του» αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου.  Η κ. Ανέστη περιγράφει χαρακτηριστικά «για μας ήταν μια μεγάλη προσπάθεια, γιατί εμείς δεν είμαστε γνώστες, δεν είμαστε ιστορικοί δεν είμαστε συγγραφείς. Η δύναμή μας ήταν η αγάπη για τον τόπο, ο σεβασμός στους προγόνους, και κυρίως η επιρροή που είχαμε από τη γιαγιά που μονίμως μιλούσε για την πατρίδα».   «Πάντα λέγαμε ότι αυτά έπρεπε να γραφτούν», προσθέτει ενώ σημειώνει ότι το συγκεκριμένο βιβλίο « είναι μια αρχή» και ενδέχεται στο μέλλον να εμπλουτιστεί.
 
Οι δύο συγγραφείς εργάστηκαν εντατικά από τον περασμένο Νοέμβρη, συνέλλεξαν νέα στοιχεία και επεξεργάστηκαν άλλα από προηγούμενη σχετική έρευνά τους, για την καταγωγή των κατοίκων του χωριού.  «Η γιαγιά έλεγε ότι η καταγωγή μας είναι από τη Μάνη, και μας φαινόταν εξωπραγματικό. Όταν άρχισαν να πέφτουν στα χέρια μας βιβλία με σχετικές αναφορές, αρχίσαμε να καταφεύγουμε στο διαδίκτυο, να το ψάχνουμε».
 
Στις σελίδες της έκδοσης παρατίθενται και πέντε  παραμύθια της Μικράς Ασίας, πρόκειται  μέρος  μιας ολόκληρης  σειράς που έχει καταγραφεί από τις ίδιες, παλιότερα.
 
Η έκδοση θα διανεμηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στη διάρκεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων για την γιορτή του Αγίου Πνεύματος στον οικισμό, όπως ακριβώς  υποσχέθηκαν το περασμένο φθινόπωρο τα δύο μέλη του Συλλόγου που ανέλαβαν την πρωτοβουλία με στόχο να δημιουργήσουν μια «παρακαταθήκη» για το χωριό.
 
 Εστιάζοντας στον σκοπό του εγχειρήματος των δύο γυναικών που τυγχάνουν και συγγενείς,  η κ. Σοφία Ανέστη τονίζει ότι πρόκειται για μια προσφορά στους κατοίκους, « για όσους ενδιαφέρονται κι αγαπούν την ιστορία και θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω, ή να θυμηθούν αυτά που ξέρουν ή να τα επιβεβαιώσουν». Το βιβλίο είναι προσφορά προς τον Αθλητικό -Πολιτιστικό Σύλλογο «Σπάρτακο», το μόνο που κρατάμε εμείς είναι τα πνευματικά μας δικαιώματα» αναφέρει, υποστηρίζοντας παράλληλα « δεν περιμένουμε να έχουμε οικονομικό όφελος από αυτή την προσπάθεια».
 
Ευχαριστίες εκφράζουν οι κ.κ Ανέστη και Κατσαρίδου  προς τους κατοίκους του οικισμού και σε όσους έμπρακτα συνέβαλαν και με επιπλέον στοιχεία, εμπλουτίζοντας  το  έντυπο εγχείρημα για τους Αγίους Θεοδώρους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.