Μια ποσοστωση δεν φερνει την ανοιξη

Απαρατήρητα

«Βαρέθηκα τους άντρες». Αυτή ήταν η ατάκα, ιδιαίτερα παρεξηγήσιμη, του Γεράσιμου Γιακουμάτου, όταν σε κάποιο πάνελ το μακρινό 2009, του είχε ζητηθεί να απαντήσει γιατί υποστηρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη για την προεδρεία της ΝΔ.
 
Δέκα χρόνια μετά, στην Περιφέρεια ΑΜΘ, φαίνεται πως το συναίσθημα δεν είναι αμοιβαίο, μιας και από την 1η Σεπτεμβρίου, η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν θα έχει καμία γυναίκα Δήμαρχο, ενώ και η εκπροσώπηση των γυναικών στα συμβούλια, παρά την αύξηση της ποσόστωσης, δεν αναμένεται να μεταβληθεί σημαντικά.
 
Τι φταίει όμως και η γυναικεία παρουσία, παρά τις προσπάθειες που υποτίθεται ότι γίνονται εδώ και δεκαετίες, δεν έχει αυξηθεί; Η ποσόστωση, που μάλιστα φέτος αυξήθηκε από το 30 στο 40%, δεν φαίνεται ούτε με το αρχικό, ούτε με το σημερινό ποσοστό να έχει καταφέρει να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ανδροκρατούμενη πολιτική σκηνή, σε όλα τα επίπεδα.
 
Άλλωστε ακόμα και όταν εκλέγονταν γυναίκες στον Δημαρχιακό θώκο, το ίδιο το συμβούλιο αποτελούνταν, στην συντριπτική του πλειοψηφία, από άντρες.
 
Τα προβλήματα είναι πολλαπλά, με κυριότερο τη νοοτροπία, που δημιουργεί προσκόμματα τόσο στην είσοδο όσο και την παραμονή των γυναικών στην πολιτική, μια νοοτροπία που υπάρχει τόσο στο πολιτικό δυναμικό, όσο και στο εκλογικό σώμα.
 
Αυτή τη νοοτροπία δεν θα αντιμετωπίσει καμία ποσόστωση, ακόμα και αν την πάνε στο 50%, μιας και θα προσεγγίζεται πάντα ως υποχρέωση για να καλυφθεί, και όχι ως κάτι φυσικό ως προς την σύνθεση του πληθυσμού. Άλλωστε η ποσόστωση αφορά το 40% οποιουδήποτε φύλου, αλλά ποτέ δεν ακούσαμε για κάποιο συνδυασμό που δυσκολεύεται να κλείσει γιατί δεν βρίσκει άνδρες υποψηφίους. K.M.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.