Μια Microsoft δεν φερνει την ανοιξη…
Με τυμπανοκρουσίες υποδέχτηκε η κυβέρνηση την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, και όχι άδικα, μιας και οι καλές ειδήσεις σε αυτές τις μέρες του κορωνοϊού δεν είναι πολλές, και είναι όντως μια σημαντική κίνηση από μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.
Άλλωστε η Ελλάδα, παρά την προνομιακή της θέση, και θεωρητικά τον μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων επιστημόνων που τέτοιες εταιρείες αναζητούν σε περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει τέτοιου είδους επενδύσεις, που πολλές φορές προκαλούν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις, ιδίως στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.
Το πρόβλημα βέβαια μπορεί να αποδοθεί στην θρυλική ελληνική γραφειοκρατία, που παραμένει αλώβητη, παρά τις όποιες, πολλές φορές με μισή καρδιά, προσπάθειες που έχουν γίνει, αλλά από τη στιγμή που προχωρά η επένδυση, ελπίζουμε πως τα περισσότερα θέματα έχουν λυθεί. Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο η επένδυση, αλλά πως εμείς, τόσο ως κράτος, όσο και ως πολίτες, θα μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε το δικό μας εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Και σε αυτό τον τομέα, τόσο λόγω υποδομών, όσο και λόγω νοοτροπίας, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι 56η στον κόσμο στην ταχύτητα του διαδικτύου, κάτι που σημαίνει πως το πλεονέκτημα που θα μπορούσαμε να έχουμε λόγω εγγύτητας των data centers, ουσιαστικά είναι άνευ αντικρίσματος.
Όμως η έλλειψη υποδομών, είναι απότοκο της νοοτροπίας που διατρέχει μεγάλα κομμάτια του πολιτικού προσωπικού αλλά και της κοινωνίας, μιας και πολλές φορές παλεύουμε να λύσουμε ζητήματα της δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης, την ώρα που, καλώς ή κακώς, ο κόσμος ζει την 4η, την οποία ο κορωνοϊός επιτάχυνε δραματικά.
Αυτό σημαίνει αφενός πάταξη της γραφειοκρατίας, μια Λερναία Ύδρα που έχει φτάσει να αναζητά αυτή τον Ηρακλή της και να μην τον βρίσκει, αφετέρου μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ψηφιοποίησης και της νέας τεχνολογίας.
Γιατί δυστυχώς, το να πάρεις ένα πιο καινούριο υπολογιστή, που θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά όπως γινόταν πριν από 20 χρόνια, δεν αποτελεί ψηφιοποίηση, παρά μόνο δουλειά να γίνεται…
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.