Μεταδοθηκε η εκπομπη «Κυριακη στο Χωριο» που γυριστηκε στην Κρωβυλη Ροδοπης

Απαρατήρητα

Το μεσημέρι της Κυριακής προβλήθηκε η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» από την ΕΡΤ3, η οποία είχε μαγνητοσκοπηθεί στην Κρωβύλη Ροδόπης. Όλοι όσοι κλήθηκαν να μιλήσουν αναφέρθηκαν σ την ιστορία της περιοχής, στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ροδόπης και παρουσιάστηκαν οι ομορφιές της περιοχής μαζί με θρακιώτικα τραγούδια και χορευτικά από τους τοπικούς Συλλόγους.  Όλο το πανελλήνιο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη φύση της Ροδόπης, τη μουσική και την γαστρονομία της Θράκης και φυσικά τα έθιμα της περιοχής που έχουν αντέξει στη φθορά του χρόνου.
 
Προβλήθηκε το φυσικό μνημείο της περιοχής, το παράκτιο δάσος της Μαύρης Πεύκης και η Ακρόπολη Πετρωτών.  Παράλληλα, η παρουσιάστρια της εκπομπής γεύτηκε τους  μοναδικούς ρεβιθομπεζέδες και όλοι οι τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έθιμο της «καμήλας» που αναβίωσε για τις ανάγκες της εκπομπής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών μέσα από χορούς και τραγούδια.
 
«Χίλιες και μία εικόνες, γεμάτες χρώματα και μουσικές, αρώματα και παραδόσεις, μνήμες του χθες, που ζωντάνεψαν στην Κρωβύλη Ροδόπης» αναφέρει η λεζάντα στο διαδικτυακό κανάλι της ΕΡΤ που συνοδεύει την εκπομπή. «Ένα χωριό με πλούσια λαογραφία και παράδοση που οι κάτοικοί του, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη και τη Ρωμυλία, διατηρούν την φλόγα της παράδοσης ζωντανή, από γενιά σε γενιά, κόντρα στη φθορά του χρόνου και στις επιταγές της σύγχρονης εποχής» συμπληρώνει η σχετική περιγραφή.
 
Βέβαια καλό θα ήταν τα χωριά να μην ζωντανεύουν, μόνο και αν έρθει κάποιο τηλεοπτικό συνεργείο αλλά απαιτούν στήριξη και μέριμνα από τους αρμόδιους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μαζί με τους κάτοικους που διαμένουν εκεί. Β.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.