Μεσα Ιουλιου αποφασιζει η UNESCO για τους Φιλιππους

Στην ετήσια συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 10-20 Ιουλίου θα κριθεί η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.
 
Ειδικότερα κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην οποία θα ψηφίσουν συνολικά 21 χώρες θα αποφασιστεί η τύχη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας.

Οι 21 χώρες που θα ψηφίσουν είναι: η Αγκόλα, το Αζερμπαϊτζάν, η Μπουργκίνα Φάσο, η Κροατία, η Κούβα, η Φιλανδία, η Ινδονησία, η Τζαμάϊκα, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Τυνησία, η Τουρκία, η Τανζανία, το Βιετνάμ και η Ζιμπάμπουε.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταξη των Φιλίππων στον κατάλογο αποτελεί προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Δήμου Καβάλας και άλλων εμπλεκόμενων επιστημονικών και τοπικών φορέων που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τα τελευταία χρόνια την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας και θα συμμετάσχουν με αποστολές στη συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
 
Η πρόταση της UNESCO, όπως φαίνεται και από την επίσημη έκθεση της ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) που θα παρουσιαστεί στους συνέδρους τον Ιούλιο, είναι να συμπεριληφθεί ο αρχαιολογικός χώρος στη λίστα μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θεωρώντας πως οι Φίλιπποι είναι εξαιρετική μαρτυρία για την ενσωμάτωση των περιφερειών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όπως αποδεικνύεται από τη διάταξη και την αρχιτεκτονική της πόλης ως αποικία που μοιάζει με μια «μικρή Ρώμη» ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα των εκκλησιών αποτελούν εξαιρετική μαρτυρία για την πρώιμη εγκατάσταση και την ανάπτυξη του Χριστιανισμού στην περιοχή.
 
Παράλληλα τα μνημεία των Φιλίππων αποτελούν παραδείγματα αρχιτεκτονικών τύπων και αντικατοπτρίζουν την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής κατά την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική περίοδο.
 
Το φόρουμ ξεχωρίζει ως παράδειγμα ενός τέτοιου δημόσιου χώρου στις ανατολικές ρωμαϊκές επαρχίες, όπως επίσης η Οκτάγωνη Εκκλησία, η Βασιλική με το εγκάρσιο κλίτος, και η θολωτή Βασιλική ξεχωρίζουν ως παραδείγματα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής. Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.