Μεγαλη Παρασκευη στην Κομοτηνη μεσα απο τα ματια μιας φοιτητριας του ΔΠΘ

Το συναμφότερο της Θράκης, η πολυπολιτισμικότητά της, η συμβίωση πληθυσμών με διαφορετικό θρήσκευμα στο δημόσιο λόγο έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ως ο θησαυρός της. Δύσκολο βέβαια να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί σε όλη την έκταση του τον εν λόγω θησαυρό, αν δεν τον έχει ζήσει. Μοναδική προϋπόθεση να έχει ανοικτούς τους οφθαλμούς του ψυχή τε και σώματι.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και το ηλεκτρονικό μήνυμα που λάβαμε χθες στην εφημερίδα μας, απεσταλμένο από μία φοιτήτρια του Δημοκριτείου που πέρασε τις εορτές του Πάσχα στην Κομοτηνή, μακριά από το σπίτι της, στο οποίο καταγράφει το δικό της βίωμα από αυτή τη συνύπαρξη.

Ιδού το ηλεκτρονικό μήνυμα χωρίς περαιτέρω σχολιασμό με την επισήμανση μοναχά για άλλη μια φορά, πως οι φοιτητές του ΔΠΘ είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Θράκης…

«Μεγάλη εβδομάδα, μακριά απ' την πατρίδα, απ' την οικογένεια, το σπίτι μου. Έφτασε η Μεγάλη Παρασκευή, η καμπάνα χτυπά ολημερίς πένθιμα και η πόλη κατακλύζεται από τον κόσμο που συνοδεύει τον Εσταυρωμένο. Κεράκια αναμμένα, όλοι ασυνείδητα έχουμε ένα βάρος. Ένα βάρος από την κατανυκτική ατμόσφαιρα της ημέρας.

Διαφορετικά έθιμα από αυτά του νησιού μου και όλοι απορούν, γιατί παρέμεινα στην Κομοτηνή. Στέκομαι όμως για να τα ζήσω όλα, λεπτομερώς.

Ο επιτάφιος περιφέρεται στην πόλη με την συνοδεία του ελληνικού στρατού, με βρέφη, παιδιά, ενήλικες και υπερήλικες. Ένα ανοιξιάτικο βράδυ, στολισμένος με άσπρα κρίνα, με κόκκινα και μωβ τριαντάφυλλα και η καμπάνα δεν σταματά να χτυπά και η πόλη πενθεί, μα όχι όλοι οι κάτοικοι της. Αυτή είναι η μαγεία της.
Ο Ιμάμης καλεί τους πιστούς και προσεύχονται στον Αλλάχ όσο ο επιτάφιος των Χριστιανών κινείται κατά μήκος της Κομοτηνής.

Μα πώς μπορεί να το εκλάβει αυτό ο νους του υπόλοιπου πληθυσμού της Ελλάδας; Πολύ απλά, δεν γίνεται…παρά μόνο αν το ζήσει, απ' την αρχή ως το τέλος.

Είναι μαγικό να ακούς τον πένθιμο ρυθμό της καμπάνας, να περπατάς όσο ψάλλεται η ιερή ακολουθία με αναμμένο κεράκι και δίπλα σου ακριβώς να προσεύχεται ο μουσουλμανικός λαός.

Αυτός ο σεβασμός των δύο θρησκειών είναι το ωραιότερο πράγμα που έζησα σ' αυτήν την πόλη…κι αν δεν το ζήσει κάποιος είναι πνευματικά πτωχότερος…

Στην επόπτρια μου Μ.Χ»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.