Μεγαλη δημοσκοπηση της Pulce RC: Οχι σε συνεργασια Δημοκρατικης Συμπαραταξης με ΣΥΡΙΖΑ λενε οι ψηφοφοροι

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η έρευνα που ανέθεσε στην «Pulse RC» το παρεμβατικό blog Rizopoulos Post, προκειμένου να διερευνηθούν δυο σημαντικές παράμετροι: η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον μεγαλύτερο φορέα της Κεντροαριστεράς σήμερα, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και η ενδεχόμενη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος στις σχετικές διεργασίες.
 

Στο πρώτο ερώτημα, ένας στους τρεις ερωτηθέντες (35%) προτιμά να μην υπάρχει «καμία συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης» – όπως ακριβώς είναι σήμερα! Περίπου ένας στους δέκα (12%) θα έβλεπε ως καλύτερη επιλογή να «συνεργαστούν έως και κυβερνητικά», ενώ μόλις 7% επιλέγει «να συνεργαστούν στενά, έως και να συνασπιστούν σε ενιαίο σχηματισμό». Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της συνεργασίας (από τις ομάδες πληθυσμού που παρουσιάζονται στις υποαναλύσεις) τα συναντάμε μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (18% + 11%) ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εναντίον κάθε μορφής συνεργασίας, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (51%) και των επιχειρηματιών / επαγγελματιών (43%).
 

Στο δεύτερο ερώτημα, για το «αν η συζήτηση και οι διαδικασίες για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τον ΣΥΡΙΖΑ» ένας στους τρεις (35%) απαντά αρνητικά («Σίγουρα και μάλλον όχι»), έναντι ενός στους τέσσερις (23%) που απαντά θετικά («Σίγουρα και μάλλον ναι»). Τα υψηλότερα θετικά ποσοστά τα συναντάμε μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (39%) και τα υψηλότερα αρνητικά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (48%) και των συνταξιούχων (40%). Κάτι λιγότερο από τους μισούς απαντούν ότι τα ερωτήματα «δεν τους αφορούν», τους είναι αδιάφορα ή δεν απαντούν!
 

Συμπέρασμα: Την στιγμή που σε όλη την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία στρέφει το βλέμμα της σε συνεργασίες προς την αριστερά και τις διάφορες εκφάνσεις της, όπως είναι τα κινήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας, στην Ελλάδα η τραυματική σχέση που προηγήθηκε της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η μετέπειτα συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, έχει τραυματίσει βαθιά τους δύο κομματικούς χώρους της ριζοσπαστικής αριστεράς και της κεντροαριστεράς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά αβέβαιη την μετεκλογική διαχείριση ενός αποτελέσματος που δεν θα δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, όποιον κι είναι αυτό…Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.