Με τη «βουλα» η ιδρυση κατευθυνσης μουσουλμανικων σπουδων στο Α.Π.Θ.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα

Θέση στο μηχανογραφικό δελτίο, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει, για πρώτη φορά φέτος, η «Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών» που θα λειτουργήσει από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2016-2017 στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Προεδρικό Διάταγμα 45/2016, που προβλέπει την ίδρυση της κατεύθυνσης, δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Το άρθρο 1 του Προεδρικού Διατάγματος αναφέρει:
 
Ίδρυση Εισαγωγικής Κατεύθυνσης
 
1. Στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύεται Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών. Η ανωτέρω κατεύθυνση αναγράφεται στο πτυχίο του τμήματος.
2. Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας της ανωτέρω Κατεύθυνσης ξεκινά από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Είχε προηγηθεί, λίγα 24ωρα νωρίτερα, η θετική γνωμοδότηση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του σχεδίου του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος. Στη γνωμοδότησή τους οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών «συναρτάται με τη διευκόλυνση των αποφοίτων των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης να ολοκληρώσουν τις θεολογικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με την ανάγκη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου».
 
Ολοκληρώθηκαν λοιπόν τα δύο τελευταία στάδια της διαδικασίας εγκρίσεων που έπρεπε να εξασφαλίσει η σχετική απόφαση του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., και κατόπιν αυτών η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών αποτελεί πλέον γεγονός. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του τμήματος και εισηγητή της πρότασης, κ. Χρυσόστομου Σταμούλη, το πρόγραμμα σπουδών θα είναι 4ετούς διάρκειας, ενώ κατά την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά αναμένεται να φοιτήσουν στο αντικείμενο από 30 έως 50 φοιτητές. Θ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.