Μαρκ Μαζαουερ, ο Ελληνας

Ο Βρετανός ιστορικός έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα

Έλληνας πολίτης είναι πλέον και επίσημα, ο Βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ, που έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα για την τεράστια συνεισφορά του στην ακτινοβολία της Ελλάδας μέσα από το ερευνητικό του έργο για τη σύγχρονη ιστορία μας.

Το ΦΕΚ είχε εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, όμως ο κ. Μαζάουερ περίμενε να έρθει στην Ελλάδα, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου, για να ορκιστεί Ελληνας πολίτης από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, παρουσία του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας Νάσου Μπαλέρμπα στη χώρα μας.

Η πολιτογράφηση βέβαια έρχεται σε συνέχεια μιας βαθιάς γνωριμίας του ιστορικού με την Ελλάδα, τόσο επιστημονικά, όσο και μέσα από την παρουσία του σε αυτή, έχοντας αναδείξει στην αγγλόφωνη ιστοριογραφία πολλές πτυχές που μπορεί να παραμένουν άγνωστες.

Άλλωστε έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία με θέμα την ελληνική και βαλκανική ιστορία: «Στην Ελλάδα του Χίτλερ: Η εμπειρία της Κατοχής», «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου», «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων. Χριστιανοί – Μουσουλμάνοι – Εβραίοι, 1430-1950», βιβλίο με το οποίο η πόλη της Θεσσαλονίκης κατέκτησε μια θέση στην αγγλόφωνη ιστοριογραφία.

Θα πρέπει όμως να πούμε πως έχει και μια διαφορετική οπτική για την χώρα μας και την ιστορία της: παρόλο που πολλοί μπορούν να βλέπουν την χώρα ως οπισθοδρομική, που προσπαθεί ασθμαίνοντας να προλάβει τις υπόλοιπες οικονομικά πιο αναπτυγμένες χώρες, ο Μαζάουερ, σε άρθρο του στους New York Times το 2011 με αφορμή προηγούμενο βιβλίο του, είχε γράψει πως τα τελευταία 200 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης, από την επανάσταση του 1821, μέσα από την ανταλλαγή των πληθυσμών, μέχρι την αντίσταση στον Άξονα και τον εκδημοκρατισμό της δεκαετίας του ’70.

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι είναι γενναιόδωρος στους χαρακτηρισμούς του, αλλά άλλωστε, αυτό δεν είναι ένα κομμάτι του να είσαι Έλληνας;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.