Λογοι αισιοδοξιας

Μία ανάγνωση των αποτελεσμάτων

Ως υπέρμαχοι της άποψης ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι πλήρως «απελευθερωμένη» από την κομματοκρατία, οφείλουμε να χαιρετήσουμε τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις έξι Περιφέρειες που οδηγήθηκαν σε δεύτερο γύρο και αποτέλεσαν, όπως το δήλωσε και δημοσίως ο Πρωθυπουργός, στοίχημα για το κυβερνών κόμμα. Σε μια αφελή ίσως προσπάθεια να πείσουν τα κομματικά ακροατήρια της ΝΔ ανά την Ελλάδα, που όμως όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, των πέντε «χαμένων» για τη ΝΔ Περιφερειών, δεν πείστηκαν.

Είτε δεν πείστηκαν είτε σε κάθε περίπτωση προτίμησαν να στείλουν ένα δυνατότερο μήνυμα που λέει ότι η κομματική «ηγεμονία» δεν έχει θέση στα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου μάλλον τα πρόσωπα είναι αυτά που προκρίνονται.

Έτσι το επιτελείο της ΝΔ, είδε πέντε στα έξι στοιχήματα, ήτοι τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων και φυσικά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι η μοναδική που  εξέλεξε τον «εκλεκτό» του Μαξίμου.

Και αν ο Πρωθυπουργός προτίμησε να προσδώσει τις προαναφερθείσες ήττες στην κούραση του εκλογικού σώματος, την μεγάλη αποχή – που τώρα εν αντιθέσει με τις εθνικές εκλογές αποτελεί μείζον ζήτημα – αλλά και την αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων κόντρα στη ΝΔ, επιλέγουμε να προκρίνουμε ως «εξήγηση» την αντίδραση των πολιτών απέναντι σε μια προαναγγελθείσα «παν-κηδεμονία» της συντηρητικής παράταξης.

Και ναι μεν η κούραση είναι σαφής από τις απανωτές αναμετρήσεις, ωστόσο εξαιρουμένων πολύ ελάχιστων περιπτώσεων όπως αυτή του κ. Δούκα στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το βράδυ της Κυριακής αλλά και το πρωί της Δευτέρας στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν ακόμα τουλάχιστον με αμηχανία το ανοιχτό προσκλητήριο Κασσελάκη για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Γεγονός που αν κρίνουμε από τα έως τώρα δεδομένα δεν διαφαίνεται εύκολο από πλευράς των «πρασίνων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.