Λετε να ανοιξει την ορεξη;

O Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ζητά να γίνει ξανά η απογραφή στα όρια του δήμου του

Tον επανέλεγχο του αποτελέσματος που προέκυψε από την απογραφή πληθυσμού 2021 ζητά ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός με έγγραφό του προς την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το οποίο κοινοποιεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν το κείμενο δεν έχει λάβει κάποια απάντηση από την ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα ζητά από την ΕΛΣΤΑΤ να προχωρήσει άμεσα σε επανέλεγχο των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής και στη διενέργεια νέας -σε συνεργασία με τον Δήμο Νοτίου Πηλίου- έτσι ώστε να καταμετρηθεί ο πραγματικός συνολικός πληθυσμός του Δήμου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, μετά την πρόσφατη απογραφή κατά τους χειμερινούς μήνες του έτους 2021 στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας και βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου ο συνολικός αριθμός κατοίκων ανέρχεται στους 8.322 και είναι αισθητά μειωμένος από τους 10.216 που είχαν καταμετρηθεί στην απογραφή του 2011.

Σύμφωνα με τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, η εν λόγω καταμέτρηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι ο υφιστάμενος αριθμός των ανθρώπων που κατοικούν και διαμένουν εντός της Περιφέρειας του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, ενώ εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των δυσκολιών που προκαλούν αυτά σε Ορεινές Περιοχές όπως είναι το Πήλιο, πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους μεταφέρονται για ορισμένο μικρό χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τους 1-2 μήνες και διαμένουν προσωρινά και μόνο σε αστικά κέντρα, ενώ η μόνιμη και σταθερή κατοικία τους για τους υπόλοιπους 10 μήνες παραμένει το Νότιο Πήλιο.

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως «οι επιπτώσεις της απογραφής είναι οδυνηρές για τον Δήμο μας. Δεν είναι μόνο η μείωση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που προορίζονται για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες του Δήμου, αλλά και στο ύψος των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που μπορούμε να διεκδικήσουμε. Επίσης, επηρεάζονται οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τοπικές κοινότητες και άλλα πολλά».

Ξεπερνώντας το γεγονός, ότι σημαντικό ποσοστό της απογραφής φέτος έγινε με τη μέθοδο της αυτοαπογραφής και όχι «πόρτα πόρτα», έχουμε βάσιμες υποψίες πως η ένσταση του δημάρχου δεν έχει να κάνει με το λάθος που πιστεύει πως έγινε αλλά με τις συνέπειές του.

Αυτό που αναρωτιόμαστε είναι μήπως ανοίξει την «όρεξη» και σε άλλους δημάρχους; Γιατί δυστυχώς στην ίδια θέση βρίσκονται πολύ μη μητροπολιτικοί δήμοι της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.