Κομοτηνη-Ιμβρος σε επαφη!

Σήμερα φιλοξενείται  στον «ΠτΘ» ρεπορτάζ που παρουσιάζει την κακή πλευρά της τεχνολογίας και τα όσα αρνητικά έχει επιφέρει στην καθημερινότητά μας.
Ωστόσο το διαδίκτυο και η τεχνολογία έχει και πλειάδα θετικών αποτελεσμάτων, κύρια εκ των οποίων είναι ο «μηδενισμός» των αποστάσεων και η ευκαιρία να φέρει κοντά, ανθρώπους, κοινωνίες, τόπους και πολιτισμούς που διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία.

Μία τέτοια σύνδεση πραγματοποίησαν χθες δύο μειονοτικά σχολεία, το «δικό μας» Μάστανλη και το Ρωμαίικο Σχολείο της Ίμβρου, οι μαθητές των οποίων χάρη στο διαδίκτυο είχαν την ευκαιρία να «συνομιλήσουν» και να ανταλλάξουν στοιχεία από την τοπική τους παράδοση.

Όπως ανέφερε στην σχετική της ανάρτηση στο facebook η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Δήμου «διηγήθηκαν οι μεν στους δε από μια ιστορία που αφορά σε ένα τοπικό τους στοιχείο», με τα παιδιά από την Ίμβρο να διηγούνται στα παιδιά της Κομοτηνής την παράδοσή τους σε σχέση με τα  Κασκαβάλια, μια απόκρημνη ακτή του νησιού, ενώ με την σειρά τους οι «Κομοτηναίοι» μαθητές και μαθήτριες διηγήθηκαν μια παράδοση από τη Σαρακηνή της ορεινής Ροδόπης.

Τραγούδια με κοινή μελωδία και στίχο, τόσο στα ελληνικά όσο και στα τούρκικα «διάνθησαν» την διαδικτυακή τους συνομιλία, ενώ οι προαναφερθείσες διηγήσεις θα εικονογραφηθούν ώστε να έχουμε την ευκαιρία να τις δούμε όλοι.

Όπως αναφέρει η κ. Δήμου «ήταν μια ευκαιρία και για τους δυο μας, καθώς μέσα από αυτήν την επικοινωνία, με τον πιο απλό και φυσικό τρόπο, τα παιδιά μας έμαθαν και γνώρισαν και την άλλη όψη του νομίσματος που λέγεται μειονότητα. Είθε αυτό να γίνει η αφορμή κι η αιτία για μια ευρύτερη και ουσιαστικότερη συνεργασία αλλά κι αυτογνωσία των παιδιών που φοιτούν στα μειονοτικά μας σχολεία».
Είθε! Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.