Κι ομως! Το 2020 ειχε θετικες ειδησεις

Του Δάμωνα Δαμιανού*

Στη ζωή υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα πράγματα. Είτε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο είτε μισοάδειο. Καταλαβαίνω εκείνους που το βλέπουν μισοάδειο, αλλά δεν συμμερίζομαι καθόλου την απαισιοδοξία τους.

Το 2020 για παράδειγμα ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας μια καταστροφική χρονιά. Η πανδημία χτύπησε βάναυσα τον πλανήτη και έφερε στην επιφάνεια μια υγειονομική κρίση σαν εκείνες που έπλητταν την Αφρική και τον λεγόμενο τρίτο κόσμο, αφάνιζαν πληθυσμούς και φαινόταν –σε μας τους πολιτισμένους– ως κάτι πολύ μακρινό και σχεδόν μυθιστορηματικό.

Οι πυλώνες του καπιταλισμού, όπως είναι η βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, δοκίμασαν τις συνέπειες ενός σκληρού επισκέπτη που δεν χαρίστηκε στις ευημερούσες κοινωνίες και ανέδειξε τις μεγάλες ατέλειες των συστημάτων υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.

Η επιλογή του υποχρεωτικού εγκλεισμού υπήρξε οδυνηρή όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ψυχική υγεία και για τα κοινωνικά μας δικαιώματα και για τις ελευθερίες που υπέστησαν μια απίστευτη συντριβή στο όνομα της εξασφάλισης του υπέρτερου αγαθού της δημόσιας υγείας.

Έχει ο ιός άραγε ιδεολογία; Έχει και παραέχει, όπως αποδείχθηκε από τα πράγματα. Αυτό που βιώσαμε ως εγκάρσια τομή των πολιτικών συστημάτων μετά την κρίση του χρηματιστηριακού καπιταλισμού, που γιγαντώθηκε κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, όρισε και τις συντεταγμένες αντιμετώπισης του φαινομένου covid19.

Οι mainstream κυβερνήσεις και ηγέτες είδαν έναν τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των κοινωνιών τους, φοβήθηκαν πιο πολύ για τις αντοχές των οικονομιών τους και εκτέθηκαν από το αλυσιτελές ενδιαφέρον τους για εθνικά συστήματα υγείας που δεν άντεξαν το βάρος των εισαγωγών και της πίεσης που δέχτηκαν από τους χιλιάδες απρόσμενους θανάτους που κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Οι άλλοι, οι αντισυμβατικοί, οι κατά κύριο λόγο αυταρχικοί, ακροδεξιοί, οι έχοντες ελάχιστη επαφή με τη δυτική δημοκρατία που γνωρίσαμε μετά τον πόλεμο, συμπεριφέρθηκαν όπως αναμενόταν από τους ίδιους. Αρνήθηκαν τον ιό, υποτίμησαν τις συνέπειές του, τα έβαλαν με τους Κινέζους, ανέπεμψαν θεωρίες συνομωσίας για την προέλευσή του, ντοπάρισαν περαιτέρω το φιλοθεάμον κοινό τους, πείθοντάς το ότι όλο αυτό έγινε για να πάρει εκδίκηση ο διαφωτισμός από τον μεσαίωνά τους.

Γελάτε; Δεν είναι ούτε λίγοι ούτε αμελητέες ποσότητες όλοι αυτοί. Ξεκινούν από τον απερχόμενο πλανητάρχη, κατεβαίνουν στον Μπολσονάρου της Βραζιλίας και φτάνουν έως και τη γειτονιά μας, στον Μπόρις της Βρετανίας και τον Όρμπαν της Ουγγαρίας.

Ο κορωνοϊός, όμως, τους αποκάλυψε. Ακόμα και στις πιο καθυστερημένες μάζες που τους λάτρεψαν, γιατί με τον φόβο του θανάτου δεν μπορείς να παίζεις. Κι ο Τραμπ έχασε απροσδόκητα τις εκλογές, που τον Γενάρη του 2020 θεωρούσε ότι τις είχε στο τσεπάκι του, και μαζί με αυτόν δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα ο φυλετικός ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η αμφισβήτηση των δομών της δυτικής δημοκρατίας. Που μπορεί να πάσχουν και να εμφανίζονται γερασμένες και αναντίστοιχες με τα κοινωνικά ρεύματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά διάολε, δεν θα επιστρέψουμε στον Μεσοπόλεμο για να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν σήμερα στα πολιτικά μας συστήματα και στις κοινωνικές τους δομές.

Και στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια μιας ατέρμονης δικαστικής διαδικασίας η Χ.Α. μπήκε φυλακή και αυτό συνέβη το μαρτυρικό 2020. Ό,τι πιο αποκρουστικό, τρισάθλιο και ελεεινό έκρυβαν τα ορμέφυτα της ελληνικής κοινωνίας και βρήκαν χώρο να αναδειχθούν στα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν εκεί που δεν πίστευε κανείς ότι θα συμβεί, όταν το 2013 δολοφονούνταν καταμεσής του δρόμου ο Παύλος Φύσσας. Λευτεριάς λίπασμα, για να μας θυμίζει ότι ανάμεσά μας υπάρχουν μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας που ψήφισαν φασισμό και ναζισμό στη χώρα των ναζιστικών ολοκαυτωμάτων, αντιστεκόμενοι τάχα μου στις «ξενόδουλες κυβερνήσεις».

Και η επιστήμη δήλωσε παρούσα το 2020, όμως. Ενισχυμένη αυτήν τη φορά από τα δισεκατομμύρια των κυβερνήσεων και των παγκόσμιων κολοσσών που έρευσαν αφειδώς για τη διαδικασία ανακάλυψης και παρασκευής του εμβολίου της ζωής κατά του θανάτου. Το εμβόλιο ήρθε πιο γρήγορα από ποτέ, πριν καν κλείσει αυτός ο χρόνος, και δίνει σε όλους μας μια μεγάλη υπόσχεση για το 2021. Ότι η συνάντησή μας μαζί του, δεν σώζει μόνο τη ζωή απομακρύνοντας τον εφιάλτη ενός επώδυνου και άδικου θανάτου.

Μας δίνει απλόχερα την ευκαιρία να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, να ενώσουμε ένα ένα τα κομμάτια των ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, να ξαναβρεθούμε στους δρόμους, στα πάρκα και τις πλατείες, να ενώσουμε τα χνώτα μας και τις καρδιές μας στον αγώνα με μια υπόσχεση: ότι δεν θα εκχωρήσουμε τη ζωή μας ούτε στη χωροφυλακή, ούτε στην καταστολή, ούτε στην περιστολή όσων κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Να γιατί το εμβόλιο είναι σωτήριο και επαναστατικό μαζί. Να γιατί ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς!

Χρόνια Πολλά! 

*Ο Δάμων Δαμιανός είναι δημοσιογράφος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.