Καλα λεγανε στα σκουπιδια κρυβεται χρυσαφι

Απαρατήρητα

Δραματική είναι η αύξηση του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων από τη ΔΙΑΑΜΑΘ, αφού όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, το κόστος εκτοξεύτηκε στο διπλάσιο, αυξάνοντας παράλληλα και το κόστος της καθαριότητας στην πόλη, το οποίο φυσικά μετακυλύεται και στον πολίτη.
 
Αυτή η αύξηση βέβαια δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, μιας και η ΔΙΑΑΜΑΘ ανέλαβε από φέτος, μέσω αναδόχου, τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής, ενώ θα έχει και την διαχείριση, όταν αυτές ολοκληρωθούν, και των μονάδων σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.
 
Για την αύξηση αυτή θα ακουστούν πολλά, αν και το πιθανότερο είναι πως η ΔΙΑΑΜΑΘ, ενόψει των μεγάλων έργων που θα πρέπει να πραγματοποιήσει, συγκεντρώνει χρήματα για να καλύψει το ΦΠΑ, το οποίο δεν είναι επιλέξιμο για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
 
Για να σας δώσουμε μια αίσθηση του μεγέθους, η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης, ο διαγωνισμός για την οποία προκηρύχθηκε τον Απρίλιο, έχει προϋπολογισμό 28.214.384,16 ευρώ (προ ΦΠΑ).
 
Το φυσικό αντικείμενο του έργου, που είναι συγχρηματοδοτούμενο, υπολογίζεται περίπου στα 20 εκ. ευρώ, που σημαίνει πως ο ΦΠΑ (ανάλογα φυσικά και με τις εκπτώσεις) θα ανέλθει γύρω στα 5 εκ. ευρώ, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ενώ στη συνέχεια θα καλυφθούν από τις εισφορές των δημοτών τα κόστη λειτουργίας του.
 
Αν σκεφτούμε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί και για την Καβάλα, τότε η ΔΙΑΜΑΑΘ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 10 εκ. για να διαθέσει σε πληρωμές ΦΠΑ, όταν παλιότερα (όταν υπήρχε ζήτημα προμήθειας μηχανημάτων επεξεργασίας απορριμμάτων) είχε δηλωθεί πως η εταιρεία αδυνατούσε να καλύψει το ΦΠΑ ύψους 900 χιλιάδων ευρώ.
 
Φυσικά όλα αυτά είναι απότοκα της διπλής αδυναμίας κράτους και πολιτών να προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε και το κόστος της άλλης διαδικασίας να είναι μικρότερο, ή τουλάχιστον να μοιράζεται σε μεγαλύτερο εύρος.
 
Και άντε να πούμε ότι πρέπει (που είναι και αυτό υπό αίρεση) να πληρώσουμε αυτά τα χρήματα ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο ορθολογικό σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, και να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.
 
Αυτό γίνεται υπό την σημερινή μορφή του σχεδιασμού, και τίποτα δεν μας λέει ότι αύριο, για οποιοδήποτε λόγο, αυτός δεν θα αλλάξει, αν αλλάξει η κυβέρνηση ή ο Υπουργός, και θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή και ο μόνος που δεν βλέπει αποτέλεσμα είναι ο πολίτης. Δεν πειράζει, πλέον συνηθίσαμε…Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.