Κακως εννοουμενη «διεθνοποιηση»

Η Επιτροπή PEGA ζητά από τα Κράτη - Μέλη «να μην βάζουν εμπόδια στο να διεξαχθεί η έρευνα» για τις υποκλοπές

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες Τρίτη 8 Νοεμβρίου μέλη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) παρουσιάζοντας παράλληλα τα κύρια σημεία του σχεδίου έκθεσης που θα υποβάλει για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Ειδικά για την περίπτωση της χώρας μας αναφέρει πως η κατάσταση σχετικά με την χρήση λογισμικού παρακολούθησης πρέπει να διευκρινιστεί επειγόντως, λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023, αφήνοντας σαφής υπόνοιες για το αν τελικά αυτό θα γίνει πράξη καθώς διαπιστώνει ύποπτες καθυστερήσεις και καταστροφή αποδείξεων.

Κατά την εισήγησή της η εισηγήτρια της PEGA Sophie In ‘t Veld τόνισε πως «όλα τα κράτη χρησιμοποιούν το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας για να επικαλεστούν το απόρρητο και να μη δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις προς τους ενδιαφερόμενους» ενώ άφησε υπονοούμενα ως προς τον βαθμό συνεργασίας των κυβερνήσεων των κρατών αυτών με την επιτροπή για την διερεύνηση των όποιων καταγγελιών.

Όπως είπε, η Επιτροπή ζητά από τα Κράτη – Μέλη «να μην βάζουν εμπόδια στο να διεξαχθεί η έρευνα», ενώ εξειδικεύοντας την συζήτηση στην Ελλάδα έστειλε σαφές μήνυμα αναφέροντας με νόημα πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να ρίξει φως στην υπόθεση Ανδρουλάκη και Κουκάκη». «Δεν ξέρω αν μέχρι να ολοκληρωθεί η δική μας έρευνα θα έχει προχωρήσει και η υπόθεση στην Ελλάδα» σημείωσε επίσης.

Η επιτροπή όπως αποτυπώνεται στην έκθεση εκτιμά παράλληλα ότι οι αποκαλύψεις για χρήση λογισμικού παρακολούθησης και η παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ αφηγούνται μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού και πολιτικής επιρροής, ενώ όπως σημειώνεται λόγω ελλείψεως των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, δεν μπορεί να εξακριβωθεί με βεβαιότητα ποιος παράγοντας έχει αποκτήσει το παράνομο λογισμικό Predator.

Το σημαντικότερο ωστόσο κατά την άποψή μας στοιχείο προκύπτει από το συμπέρασμα της επιτροπής η οποία αναφέρει πως η Ελλάδα είναι ναι μεν «οχυρωμένη» με ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, ωστόσο ο πολιτικός διορισμός σε βασικές θέσεις αποτελεί εμπόδιο στον έλεγχο και τη λογοδοσία.

Ένα επιτυχημένο παράδειγμα «διεθνοποίησης» ανοιχτών στην  Ελλάδα ζητημάτων, που τόσο πολύ επιδιώκουν οι κυβερνώντες!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.