Και που να σφιξουν οι ζεστες…

Απαρατήρητα

Φράση χιλιοειπωμένη και «κλασική» αυτόν τον καιρό, που βρίσκει εφαρμογή σε πολλές των περιπτώσεων στην καθημερινότητά μας. Στην προκειμένη περίπτωση χαρακτηριστικό του κυκλοφοριακού χάους της Κομοτηνής αλλά και των ατυχημάτων που με την έναρξη του καλοκαιρού, είτε επίσημη είτε ανεπίσημη, λόγω ζέστης και των αποτελεσμάτων αυτής, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο και μάλιστα όχι μόνο ένα την μέρα.
 
Χαρακτηριστική η χθεσινή ημέρα που με διαφορά μίας και κάτι ώρας γίναμε αυτόπτες μάρτυρες δύο τροχαίων ατυχημάτων το πρώτο εξ’ αυτών στην Ορφέως, πιο κέντρο δεν έχει, με τον νεαρό δικυκλιστή που έπεσε στην προσπάθειά του να αποφύγει πεζό και το δεύτερο στην Λεωφόρο Ηρώων στο ύψος του Τζελάλ Μπαγιάρ που επίσης δύο οχήματα συγκρούστηκαν, ευτυχώς δίχως τραυματισμούς εκατέρωθεν.
 
Στο δεύτερο δε ατύχημα, λόγω της στενότητας του δρόμου, τα παρκαρισμένα οχήματα πάνω σε αυτόν αλλά και των ακινητοποιημένων οχημάτων που ενεπλάκησαν στο ατύχημα επί του δρόμου, παρουσία μάλιστα αστυνομικού δεν ήθελε και πολύ να γίνουμε μάρτυρες και τρίτου καθώς η διεξαγωγή της κίνησης αφέθηκε στην διακριτική ευχέρεια κάθε οδηγού.
 
Και ενώ έχουμε πάρει απόφαση πως σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό λύση δεν θα βρεθεί τουλάχιστον τώρα στα κοντά, καθότι  υπολειπόμαστε σχετικής μέριμνας και πολιτικής, ξεκινώντας από τις  θέσεις πάρκινγκ, την ορθή λειτουργία των φαναριών, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για την διευκόλυνση της μετακίνησής μας, της ζωής των άλλων αλλά κυρίως για την εξασφάλιση της ασφάλειάς  μας. Και αυτό είναι να αποκτήσουμε οδική παιδεία και συμπεριφορά, τόσο ως οδηγοί όσο και ως πεζοί, καθότι ευθύνες φέρουν εκατέρωθεν οι εμπλεκόμενοι.
 
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταγγέλλουν καθημερινά, για παράδειγμα, τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οδηγοί ακόμα και στο κέντρο της πόλης ή αντίστοιχα πεζοί, ποδηλάτες κ.ο.κ. που περνούν από τον δρόμο δίχως καν να ελέγξουν αν έρχεται ή όχι ένα όχημα ή πολύ απλά «μεταφράζουν» με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο το κοινώς λεγόμενο που λέει πως «οι πεζοί έχουν προτεραιότητα».
 
Σε κάθε περίπτωση λίγη μεγαλύτερη προσοχή από όλες τις πλευρές δεν βλάπτει. Κατανοητή και η ζέστη και η ζαλάδα, όχι όμως και ο υπερβάλλων ζήλος, η αδιαφορία και η απόσπαση της προσοχής τόσο για την δική μας ασφάλεια όσο και γι’ αυτήν των άλλων. Ν.Β. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.