Και η κοινωνικοποιηση;

Απαρατήρητα

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας προκαλεί όπως φαίνεται και δεύτερο κύμα καλλιτεχνικών ματαιώσεων. Τη στιγμή μάλιστα που η καλλιτεχνική δημιουργία, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των καιρών είχε αρχίσει να αποκτά ξανά μια κάποια κίνηση. Οι λόγοι της ματαίωσης είναι κατανοητοί και δεν μπορούν να χωρέσουν αμφιβολίες. Όπως κατανοητές είναι και οι αντιδράσεις των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω χώρους.

Δεν θα αναφερθούμε στην οικονομική διάσταση των αντιδράσεων που προβάλλουν οι εκπρόσωποι τους, μας προβληματίζει όμως ιδιαίτερα το γεγονός πως οι αυστηρότεροι υγειονομικοί περιορισμοί επιβάλλονται σε τομείς δραστηριοποίησης όπως είναι αυτοί της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είτε πρόκειται για καφέ, εστιατόρια και μπαρ είτε πρόκειται για θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις.

Εντάξει, έχουμε εμπεδώσει πως ο ιός αγαπά ιδιαίτερα τις μαζικές συναθροίσεις. Αναρωτιόμαστε όμως αν όλη αυτή η απειθαρχία και η αμφιβολία ως προς τη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα οφείλεται ακριβώς σε αυτή την στοχοποίηση. Διότι οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης συν τοις άλλοις είναι χώροι κοινωνικής εκτόνωσης, ζυμώσεων και ψυχικής ανάτασης. Όταν δηλαδή πάει κάποιος να πιει το ποτό του σε ένα μπαρ δεν είναι γιατί ξαφνικά εξέλειψαν τα ποτά από την αγορά, αλλά για να «ξεδώσει» από την καθημερινότητα ή όταν πάει να παρακολουθήσει μια συναυλία το κάνει για την ψυχική ικανοποίηση που του προσφέρει.

Κι αν μας ρωτάτε, πρόκειται για εξίσου σημαντικές ανάγκες, καθώς έχουν έναν κατ’ εξοχήν παρηγορητικό ρόλο σε αβέβαιες και τεταμένες εποχές.

Επομένως θαρρούμε πως το ζήτημα της κοινωνικοποίησης εν  μέσω πανδημίας θα πρέπει να απασχολήσει κι αυτό με την ίδια θέρμη τους ιθύνοντες. Ίσως σε αυτή την έλλειψη επιλογών κοινωνικοποίησης οφείλεται ηαντίδραση των νέων που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβερνητικής ρητορικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.