Ισορροπωντας αναμεσα στον πανικο και τη σωστη αντιμετωπιση

Της Έκδοσης

Με τον κορωνοϊό να έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας (ο μόνος λόγος που δεν είναι πιο εμφανής στη χώρα μας είναι η κατάσταση στον Έβρο) τα μέτρα πρόληψης, αλλά και η προσέγγιση των πολιτών σε αυτά, μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.
 
Βέβαια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά σε άλλες χώρες με περισσότερα κρούσματα, όπως η Ιταλία, όπου όλοι περιμένουν το διάταγμα της Κυβέρνησης που αναμένεται να κλείσει Πανεπιστήμια και Σχολεία, αλλά και θέατρα και κινηματογράφους και να απαγορεύσει τις δημόσιες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Κάτι παρόμοιο, αν και σε μικρότερο επίπεδο, έγινε και στη χώρα μας, αφενός με την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, παρόλο που κάποιοι δεν πτοήθηκαν από αυτό, αλλά και με το κλείσιμο σχολείων, μεταξύ των οποίων και ένα στη Ξάνθη.
 
Ευτυχώς, σε αντίθεση με άλλες χώρες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν υπάρξει θάνατοι στη χώρα μας, όμως θα μπορούσαμε να πούμε πως ως συνήθως, βλέπουμε την αντιμετώπιση του θέματος από τους πολίτες να έχει δύο άκρα.
 
Στο ένα, είναι οι κλασικοί «αθάνατοι» Έλληνες, οι οποίοι πιστεύουν πως δεν τους ακουμπάει τίποτα, που θα πάνε όπου θέλουν, θα κάνουν ό,τι θέλουν, και άμα δουν τον Κορωνοϊό, θα του ρίξουν και καμία που τόλμησε να τους πλησιάσει.
 
Από την άλλη έχουμε αυτούς που τους έχει καταλάβει πανικός, ψάχνουν μάσκες κάθε είδους, ακόμα και αντιασφυξιογόνες, και έχουν ξεχυθεί να μαζέψουν κονσέρβες, μακαρόνια και ξηρή τροφή από όπου τα βρουν, για να μπορέσουν να βγάλουν εβδομάδες, αν χρειαστεί, στο σπίτι.
 
Δεν ξέρουμε ποια προσέγγιση είναι η σωστή, μιας και είναι πολύ πιθανό και ο ένας να έχει δίκιο και ο άλλος, ανάλογα με την περίσταση, αλλά αυτό που θεωρούμε αυταπόδεικτο είναι ότι ποτέ η υπερβολή δεν έκανε καλό.
 
Έτσι ενώ η προσοχή δεν βλάπτει ποτέ, και η υπερβολική προσοχή έχει τα δικά της αρνητικά, γιατί πολλές φορές όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά οδηγεί και σε λάθη.
 
Ας ελπίσουμε πως το μόνο αρνητικό αποτέλεσμα πάντως, θα είναι κάποιοι από εμάς να μην χρειαστεί να αγοράσουν μακαρόνια για τα επόμενα χρόνια…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.