ΙΣΝ: Υποβληθηκαν προσφορες για την κατασκευη του νεου νοσοκομειου Κομοτηνης

Συμμετείχαν οι περισσότεροι των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας

Με τη συμμετοχή των περισσότερων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, υποβλήθηκαν την Πέμπτη οι προσφορές για την κατασκευή των τριών νέων πράσινων νοσοκομείων που θα κατασκευάσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για τρία επιμέρους έργα, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να λειτουργήσουν ως δημόσια νοσοκομεία διεθνών προδιαγραφών.

Δεδομένου του μεγέθους τους, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν σημαντικό. Έτσι, τις εν λόγω συμβάσεις διεκδικούν η ΤΕΡΝΑ, ο Άβαξ και η κοινοπραξία των εταιρειών Άκτωρ – Μυτιληναίος – Webuild.

Βάσει του σχεδιασμού, το ΙΣΝ πρόκειται να κατασκευάσει ένα νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και δύο γενικά νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Σπάρτη. Όλες οι νέες μονάδες θα είναι βιοκλιματικού χαρακτήρα και τα κτίρια θα είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Τα νέα κτίρια φέρουν την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

Σύμφωνα με το ΙΣΝ, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία των νοσοκομείων θα ενσωματώνουν τις αρχές της βιωσιμότητας με βάση το πρότυπο LEED, θα διαθέτουν υπερσύγχρονο ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό και θα έχουν αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Παράλληλα, στόχος των νέων υποδομών είναι να υιοθετήσουν ψηφιακές λειτουργίες ως προς τις κλινικές υπηρεσίες. Αρχικά, η υποβολή οικονομικών προσφορών ήταν προγραμματισμένη για τις τελευταίες εβδομάδες του 2022, ωστόσο, μετά τις σχετικές παρατάσεις, εντέλει, υποβλήθηκαν την Πέμπτη.

Η δωρεά των τριών νοσοκομείων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που χρηματοδοτείται από το ΙΣΝ με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.